Sieglinde Wagner alt 1921 – 2003

Sieglinde Wagner alt 1921 - 2003

Sieglinde Wagner var född i Linz och studerade i  Linz och München. Hon debuterade på Staatsoper i Wien 1947 och två år senare engagerades hon av Wilhelm Furtwängler att sjunga i Mozart´s Trollflöjten på Festspelen i Salzburg.  Sieglinde Wagner alt 1921 – 2003

Efter detta succé fyllda samarbete  engagerades hon att sjunga Flosshilde och Grimgerde i Richard Wagners Nibelungens ring på La Scala i Milano.  Detta blev starten på en karriär som inkluderade flera av Wagners altroller (hon var dock inte släkt med kompositören).

1950, sjöng hon Orlovsky i Läderlappen  i röstläget alt.

Sieglinde Wagner debuterade i dåvarande Städtische Oper i Berlin 1952 som Maddalena i Verdi´s Rigoletto, och senare samma år sjöng hon Carmen. Detta blev upptakten till ett engagemang som varade i 34 år.

Sieglinde Wagner  hade en bred repertoar som inkluderade  Clairon i Richard Strauss´s, Capriccio, Annina i Rosenkavaljeren och Magdalena i  Mästersångarna från Nürnberg, Fenena i  Nabucco, modern i Hans & Greta och Mary i  Den flygande holländaren

1963,  utsågs hon till Kammersänger av senaten i Berlin.  Hon var aktiv under många år i festivalerna i Bayreuth, Edinburgh, Glyndebourne, och Salzburg under dirigenter som Otto Klemperer, Wilhelm Furtwängler, Clemens Krauss, Fritz Busch, Karl Böhm, Herbert von Karajan och  Wolfgang Sawallisch.

Hon har gjort ett otal grammofoninspelningar som inkluderar Trollflöjten med Karl Böhm, Fritz Wunderlich, Roberta Peters, and Dietrich Fischer-Dieskau.

Sieglinde Wagner tog sitt farväl från scenen 1986. Hon dog på ett sjukhus i Berlin 2003 vid 82-års ålder.

read more