Simon Phipps engelsk dirigent 1956-

Simon Phipps engelsk dirigent 1956- Simon Phipps - dirigent

Simon Phipps är född i London, utbildad i Cambridge, London, Manchester samt München och bosatt i Göteborg. Simon har varit verksam vid Stora Teatern i Göteborg, ENO och New Sadler’s Wells Opera i London samt kapellmästare vid Krefeld Opera i Tyskland.Sommaren 2019 dirigerar han Mozarts Figaros bröllop på Läckö

Simon Phipps engelsk dirigent 1956 –

I Sverige har Simon Phipps arbetat med de flesta professionella orkestrar och anlitas även som dirigent utomlands. Gästspel denna vår tog honom till Brasilien, Holland och Tyskland. För Musik i Väst, där han var konstnärlig ledare 2001-2008, har han dirigerat många kör- och orkesterprojekt. Simon är dirigent för Svenska Kammarkören med vilken han vann Grand Prix Européen de Chant Choral i Tolosa 2011 samt European Broadcasting Unions tävling ”Let the peoples sing”, en unik dubbelseger i körvärlden.

Han är född i London och bosatt i Göteborg. Han fick sin utbildning i Cambridge, London, München och Manchester. Tidigare har han varit verksam vid Stora Teatern, chefsdirigent vid New Sadler Wells Opera i London och kapellmästare vid Krefeld Opera i Tyskland, där han har dirigerat ett tjugotal operor bl.a. Tosca, Otello, Fidelio, Eugen Onegin och Don Giovanni.

I Sverige

I Sverige har han dirigerat de flesta professionella orkestrar och är verksam som dirigent även i övriga Europa. På Malmö Musikteater har han dirigerat Mozart´s Cosi fan tutte säsongen 1993-94.

För Musik i Väst, där han mellan 2001-2008 är konstnärlig ledare, har han dirigerat många kör- och orkesterprojekt.Hösten 2008 gästade han Den Fynske Opera med ”La Bohéme” och 2009 med Brittens ”The turn of the screw”.

Urpremiär

Urpremiären på Daniel Börtz ”Magnus Gabriel” är Simon Phipps femte operauppsättning på Läckö slott och nu senast gällde det Rossinis Italienskan i Alger, som blev en praktfull succé. Phipps är även dirigent för Svenska Kammarkören med vilken han vann Arezzo-festivalens Grand Prix hösten 2010 och under våren har han varit gästdirigent hos Choeur de l´Orchestre de Paris.Simon är något av en Brittenspecialist och sommarens uppsättning av ”The Turn of the Screw, blir hans tionde Brittenopera.

Läs mer