Simson och Delila 1868 synopsis

Simson och Delila 1868 synopsis
83 / 100

Simson och Delila. Saint-Saëns blev tidigt erkänd som symfoniker, medan däremot hans sceniska verk gång på gång refuserades vid Stora Operan i Paris. Då Saint-Saëns började intressera sig för historien om Simson och Delila var det först ett oratorium han tänkte sig, men han lät sig övertalas av librettisten Lemaire att använda stoffet till en opera. Saint-Saëns var osäker på om materialet lämpade sig för en opera och lade flera gånger arbetet åt sidan, och det blev Franz Liszt som uppmuntrade honom att fullborda verket.

Simson och Delila 1868 synopsis

Akt 1

Hebréerna sjunger ut sitt lidande under den filistéeiska fångenskapen. Men Simson, en av judarnas förkämpar, tar till orda och säger att de måste slå sig fria med Guds hjälp. Utmattade och desillusionerade som de är, får Simsons ord ringa betydelse. Men han ger sig inte, utan uppviglar folket och menar att Gud talar genom honom. Och när lägerherren Abimelek anländer lyckas faktiskt Simsons folk med att slå ned sina förtryckare och fly. Strax därpå kommer filistéernas överstepräst som lovar att hämnas på Simson och hans judiska med hjälp av guden Dagon. Simson har blivit hjälte. Blomsterflickorna sjunger sin hyllningssång.

Snart inträder en annan underskön kvinna;Delila. Även hon vill ge hjälten sin hyllning. Simson är störd av Delilas närmanden, vilka påminner honom om deras tidigare, tydligen mycket passionerade förhållande. Han varnas av den gamle Hebrén för att tro på “sådana kvinnors ord”. Delila sjunger¦ “som ett rosenrött snöre är dina läppar, av vin får de färg¨Ditt hår är som getter, en hjord av getter¨”.Trots sin dragning till Delila lyckas Simson tvinga sig själv att inte följa henne “till de rökelsedoftande bergen”, där hon lovar att bli hans “myrrasmorda brud”.

Akt 11

Förgrymmad över Simsons nonchalans sjunger Delila sin hämndaria: “Amour, bli mitt vapen i striden. Jag ska bli det gift han förtär”. Översteprästen anländer. Han visar sig känna till Delilas besvikelse och tänker dra nytta av den. Simsons krigslycka måste stoppas. Någonstans döljer sig hans gudagivna makt och prästen ger Delila i uppdrag att avslöja var denna sitter. Simson anländer, nästan mot sin vilja. Delila blir villrådig av att se honom.

Den gamla passionen tycks beröra dem båda lika djupt. Innerst inne anar Simson att mötet med Delila kan bli ödersdigert, ändå kan han inte låta bli att närma sig henne¨ Hon sjunger¦ “Jag, en brunn en sluten källa¨Som ett killingpar är mina bröst, Du är en ung gazell som spränger fram bland bergen, sjuk av kärlek, sjuk av kärlek¨Du en cypress i min lustgård”.

Simson erkänner att hans kärlek fortfarande är lika våldsam till henne nu som förr. För ett ögonblick verkar Delila tveka inför sitt uppdrag åt översteprästen, men bestämmer sig ändå för att fullfölja det. Hon begär som ett tecken på Simsons kärlek att han ska avslöja var hemligheten med hans oerhörda styrka sitter. Simson anar sin undergång, men följer ändå in i hennes grotta.Filistéerna och deras överstepräst anländer och strax kommer Delila ut, ursinnig av hämnd, med Simsons avklippta hår i sin hand.

Akt 111

I denna uppsättning har tonsättaren själv en roll på scenen. När tredje akten inleds, är det som om Saint-Saêns nu helt och hållet går upp i sitt verk. Tiden blir därför sent 1800-tal och Simsons lidande blir Saint-Saêns lidande. Simson, som nu har fått sina ögon utstuckna, ska nu inför filistéerna, deras överstepräst och Delila, tvingas erkänna att Dagon är den ende guden. Han blir hånad,utskrattad och förnedrad. Med sina yttersta krafter försöker han nå sin Gud, för att av denne, bara för en kort stund, återfå sin forna styrka. Han leds fram till mitten av den sten som symboliserar guden Dagon

Tonsättare provar sina idéer på Folkoperan

KUNGLIGA OPERAN

AKT I

Gaza, i Palestina

Hebréerna ber den barmhärtige Guden om befrielse från filistéernas förtryck i det heliga förbundets namn. Ur folkmassan träder Simson som inspirerad av “Guds röst”, sporrar sina bröder att krossa kedjorna och vända sig till “den ende, israeliske Guden”. Utan vapen tvivlar hebréerna på seger, men Simson väcker deras hopp. Abimelek, Gazas despot, förlöjligar den “simpla hopen slavar” och deras Gud. Kränkt uppmanar Simson folket att resa sig och befria sig ur fångenskapen. Abilemek försöker döda honom men Simson fäller despoten, skickar filistéern på flykt och försvinner tillsammans med hebréerna.

Dagons överstepräst finner Abilemeks lik. Han uppmanar sina soldater att hämnas men de vågar inte möta hebréerna och deras ledare. Innan han flyr undan revoltörerna, förbannar översteprästen hebréernas Gud och önskar att Simson ska förrådas genom en kvinnas kärlek. Simson och hans följeslagare firar sin Gud som “med all sin makt har räddat Israel”. Delila och några filistéeiska kvinnor kommer. Delila försöker förföra Simson som ber Gud om hjälp at stå emot hennes närmanden. En gammal hebré varnar Simson för Delila, men Simson påverkas av hennes skönhet och blir berörd och förvirrad.

AKT II

Delila väntar på Simson och åkallaar kärlekens makter för att lura honom. Hon får besök av översteprästen som vet att Simson har träffat henne. Han måste få veta hemligheten med Simsons styrka och erbjuder sig att betala Delila, men hon avslöjar att hon också vill ta hämnd. Simson kommer fylld av onda aningar.

Delila är säker på sin framgång och väcker hans åtrå genom att beskriva hur hon mjuknar bara av att höra hans röst. Hon ber honom avslöja sin hemlighet som bevis för sin kärlek, men han vägrar. Delila stöter honom från sig när han inte vill berätta. Den av passion förblindade Simson följer efter henne. Han viskar till henne att all hans styrka sitter i hans långa hår. Delila snärjer honom och klipper av honom håret. Hon kallar på filistéerna som tar Simson tillfånga.

AKT III

Den fängslade Simson har fått sina ögon utstuckna. Han plågas av sitt folks förebråelser och ropar till Gud om nåd för Israels folk. Under en backanal blir han hånad av Delila och översteprästen. Förnedrad lyssnar han på Delila som påminner honom om hur hon låtsats att älska honom för att en dag hämnas “sin Gud, sitt folk och sitt hat”. När översteprästen utmanar Simson att bevisa sin kraft inför Gud och få tillbaka sin syn, ber Simson om att återfå sin styrka. Ledda av översteprästen och Delila utför filistéerna sina riter. Med enorm kraft drar Simson ner pelarna och templet krossar sig själv och sina fiender.

Simson och Delila Kungliga Operan 2008

Samson and Delila at Royal Opera Stockholm – synopsis

UPPHOVSPERSONER

Musik: Camille Saint-Saëns|Text: Ferdinand Lemáre|

Libretto

För att läsa

Om Camille Saint-Saens