SivanDivan dokumentärfilm om Vasastans operadiva

SivanDivan dokumentärfilm om Vasastans operadiva

Från hyllad diva till diva utan engagemang. Hovsångerskan  sopranen Siv Wennberg får med dokumentären ”SivanDivan” efter många år äntligen sin revansch. Hon som i hela sitt liv kämpat för att få vara sig själv och dela med sig av sina ”stämband hårda som granit”. En sann konstnärssjäl som så sent som 2016 anordnade egna konserter.

SivanDivan dokumentärfilm om Vasastans operadiva

Hovsångerskan Siv Wennberg. född 1944 i Timrå under ganska små omständigheter med en mamma som var hemmafru och pappa som var murare. Började med att spela piano vid 11 års ålder och tog kantor-examen 1962 och fortsatte sina studier på “Ackis! först på pianolinjen och senare på sånglinjen. Spådd en lysande framtid som konsertpianist upptäcktes under studietiden att hon också hade talang för att sjunga.

Under ledning av den legendariska sångpedagogen professor Arne Sunnegårdh utvecklades rösten till något unikt och hon gjorde en sensationell operadebut 1972 (Sieglinde i Valkyrian). Därefter hade hon en lång karriär som en av världens främsta dramatiska sopraner i musik av framförallt Verdi, Wagner och  Strauss. Tillsammans med kollegor ur Kungliga Operans solistgrupp och världsstjärnor som Birgit Nilsson och Nicolai Gedda.

1972 debuterade hon på Stockholmsoperan och en recensent omnämnde henne som ”född med segerhuva” och som det nya stjärnskottet efter Birgit Nilsson. Trots en knaper bakgrund med en alkoholiserad far och bror skulle sjungandet  komma att  föra ut henne i operavärlden med längre engagemang på operahusen i Stuttgart och Frankfurt men också till  Bolsjojteatern i Moskva, engagemang i USA, och Wiener Staatsoper, utöver sin hemmascen, Kungliga Operan i Stockholm.

Regissörerna Gustav Ahlgren och Emelie Jönsson har under en period av fem år arbetat med filmen, SivanDivan. De har  lyckats utmärkt med att fånga Sivs livslånga kärleksrelation till operakonsten och hennes gedigna talang, men också hennes brister. I filmen bjuder Siv på sig själv, men visar också att hon har  en realistisk inställning till livet. Trots allt fortsätter hon oförtrutet att sjunga och anordna romansaftnar ännu vid en ålder där hon har passerat sjuttio med marginal.

Siv Wennberg har berättat sin version om vad som hände med karriären både i Malou efter 10 i TV 4, men gör det också i filmen. Det gör hon också med självklar pondus både före filmvisningen och i det lätt improviserade estrad-samtalet efter filmen på Babel i Malmö.

Personligen är jag tveksam till om hennes berättelse berättar hela bakgrunden, med utgångspunkt från dokumentären, men hon har givetvis rätt till sin berättelse. Det intressanta här är inte heller vilken version som är mest rätt utan egentligen handlar det om vad berättelsen gör med hennes liv. Det känns som en klump i magen att se och höra henne och där hon med emfas säger att hon aldrig förlåter operavärlden för vad de har gjort mot henne. Trots allt fick hon  dels SvD Operapris 1988 dels utnämndes hon till hovsångerska 1994.

 

Om filmen

Visades på Doc Lounge på Babel 14 april
Regissörer: Gustav Ahlgren & Emelie Jönsson
Producerad 2019
Premiär: 26 april

Läs mer