Skamsamlarens vagn Sam Carlquists senaste dikter

Skamsamlarens vagn Sam Carlquists senaste dikter

Sam Carlquist, tidigare regissör vid Riksteatern, programansvarig i Kungsträdgården, har även givit ut Brev från Sevastopol (2014), Gud bodde i Rågsved (2015) samt I morgon skall jag vara lycklig (2016) på migoli förlag. Migoli presenterar Sam Carlquists fjärde diktsamling, SKAMSAMLARENS VAGN. Utkommer den 16 maj på vårt lilla förlag migoli. Vill passa på att tacka för förtroendet att få ge ut den i samarbete med dig, Sam. Men nu är det ju helt enkelt så, att din fantastiska poesi bara MÅSTE få komma ut till oss läsare som du dagligen undfägnar med insikter, roar med ögonblicksbilder från Rågsved, din hemmabana, samt delar med dig av de erfarenheter ur historien som stämmer oss alla till eftertanke.

Skamsamlarens vagn

Skamsamlarens vagn. Sam Carlquists senaste diktsamling är, en titel som säkerligen kan tolkas på olika sätt, men för mig är det en titel som beskriver det aktuella livet i kungariket Sverige.

Skamsamlarens vagn får mig att tänka på kommuner som inför tiggeriförbud och förbjuder människor att klä sig på ett visst sätt.

Det kan ju också tolkas som den sista återstående försörjningsmöjligheten. När alla andra försök att skaffa sig ett betalt arbete återstår bara att bli sin egen företagare. Även om man inte har ett arbete att gå till måste man ju både äta och dricka.

Facebook-flöde och diktsamlingar

Nu har jag läst alla diktsamlingar som Sam Carlquist har publicerat. Dessutom följer jag hans Facebooks-flöde. Det gör jag med stor glädje och intresse.

Det känns som  jag har känt Sam under lång tid, trots att jag faktiskt egentligen inte har träffat honom i det verkliga livet. Det beror kanske på att vi har en liknande syn på tillståndet i världen, men kanske med undantag för Rågsved.

Poetisk värld

Ett sätt att kort beskriva Sam Carlquists poetiska värld  är nog att upprepa hans egna ord i  boken innan förordet:

Till minnet av dem

som trots all min kärlek

fortfarande är döda

Nu läser jag ganska mycket även om det mesta av läsandet numera sker på rekommendationer från min bokälskande hustru, som av och till är medlem i en bokklubb , men också aktiv i en bokcirkel.

Det förekommer dock inga förslag på poesi-läsning och det är inget som jag har ägnat något större intresse innan jag blev vän med Sam på Facebook och kunde följa hans texter.

Skamsamlarens vagn är nu inte helt enkelt att ta till sig, som de tidigare delarna, men det hänger säkert i hop med att man måste ta god tid på sig med läsningen. Se det som en investering för framtiden, men tänk också på att en diktsamling inte kan läsas som en bok.

Dikterna är som vanligt  utrustade med ett rikt personligt utvecklat bildspråk som jag tycker mycket om: här ett exempel från första dikten som också är titeln på diktsamlingen Skamsamlarens vagn:

Otvättad ligger ännu natten

som en hund vid tröskeln

Starkaste  och mest berörande men också tänkvärda upplevelse får jag när jag läser dikten Babi Yar. Avsnitten som jag återkommer till flera gånger under min läsning:

De sväljer hatet varje morgon;

en dos anpassad till kroppsvikt.

En del av dem är ordinerade

att inta en större mängd till natten.

Det är de veka –

de som blundar när de skjuter.

Skratten från skyttarna;

unga med rosiga kinder

som blåser upp sitt förakt.

Jägare som intalar sig

att världen skall renas från oss.

Skratt som hundskall

I sista dikten med titeln  En storm av lycka vill jag också avsluta läsningen för denna gång med:

Allting förändras-

allting återstår.

Allt föds igen och allt förblir.

Det är du själv som vrids

varv efter varv runt tiden

och ser dess rygg och ansikte igen.

Mitt urval

Genom mitt  urval har jag försökt att beskriva mina upplevelser genom att använda Sams ord. Diktsamlingen får nu precis som de andra diktsamlingarna följa med mig ut på mina ibland långa buss- och tågresor runt om i Sommar – Sveriges operascener och senare resor…

Om

Originaltitel Skamsamlarens vagn
Utgivningsdatum 2019-05-16
Förlag migoli
ISBN 978 91 982548 6 0

Läs mer

Operalogg