Skånska Operans version av Askungen en given succé

Skånska Operans version av Askungen en given succé - Askungen Erika Tordeus Skånska Operans version av Askungen en given succé - Askungen Erika Tordeus
Askungen Erika Tordeus

Skånska Operans version av Askungen en given succé – Askungen Erika Tordeus

Skånska Operans version av Askungen en given succé

Sett föreställningen 3.8.2016 på Palladium i Malmö

Musik: Gioacchino Rossini|Libretto: Jacobo Ferretti efter Charles Perrault|Översättning: Magnus Lindman|Bearbetning: Ola Hörling|

Varje sommar turnerar Skånska Operan med en uppsättning av de mest populära repertoaroperorna.Det blir oftast mycket bra även om man inte har de bästa scen förutsättningar alla gånger. Sitter  man längs väggarna på Palladium så hamnar man med ena benet i spelet precis som gäller vid andra scener där man sitter i arenaform. Även om man sitter i de fasta bänkraderna på Palladium så hamnar man nära de medverkandena.

Det förhöjer upplevelsen men det ställer också stora krav på de medverkande precis som vid en opera – överföring från någon stor och känd opera scen.

Askungen är ett verk som kräver mycket av de medverkande inte minst handlar det om komisk tajmning,  men också att sångarna behärskar både höjd och koloraturer och att musikerna hänger med i samspelet.

Ensemblen klarade av sin uppgift mycket väl och det är ju ingen lätt uppgift att ro i land Rossini Askungen vilket kräver mycket av sångarna och inte minst orkesterns samspel.

Orkester är kanske att ta i för här handlar det om fem musiker och där det hela styrs av en driven pianist, som utan svårighet får med sina musikaliska kolleger.

Det är ett väl sammansvetsad ensemblespel och vokalt är det i stort sett en utmärkt upplevelse.Det är speciellt roligt att kunna konstatera att regissören har lyckats mycket bra med att få fram tydliga karaktärer och här tänker jag särskilt på gestaltningen som Felicia Gyllenstig Serrao och Freja Frisk svarar för av de elaka systrarna Tisbe och Clorinda, som inte bara är elaka utan också lite korkade och högdragna. Sceniskt är de mitt i prick och vokalt finns det inte mycket i övrigt att önska!

Ibland hade jag dock svårt att uppfatta den talade dialogen, och då tänker jag på de flesta sångarna, men det beror säkert mest på salongen storlek och hur ytan används.

Föreställningens ledande och drivande sångare är utan tvekan Askungen, som gestaltas av Erika Tordeus,  Dandini  som gestaltas av Tor Lind och William Baker. De är föreställningens nav, men också andra gör utmärkta insatser. Till exempel Mattias Nilsson och Mikael Axelsson.

Mest imponeras jag av mezzosopranen Erika Tordeus som är bländande i sitt parti och här missas inga höjdtoner och sceniskt finns det inte heller något i övrigt att önska.

Barytonisten Tor Lind går från klarhet till klarhet och det märks att han trivs på scen vilket ju har betydelse för både det sceniska och vokala framträdandet. Han är som klippt och skuren för partiet som prinsens allt i allo

Tenoren William Baker har vuxit till sig sedan jag upplevde honom senast, för övrigt i en uppsättning också signerad Rossini och Skånska Operan nämligen Barberaren i Sevilla. Hans röst passar dock bättre i partiet som Don Ramiro och utseendemässigt är han trovärdig som en prins på prinsessjakt. Det skall bli spännande att fortsätta följa hans utveckling.

Sammanfattningsvis är Askungen en uppsättning som du inte bör missa!

Föreställningen ges ytterligare tre gånger på Palladium och sista föreställning ges 9 augusti.

 

Tor Lind och William Baker. Foto: Håkan Röjder

Tor Lind och William Baker. Foto: Håkan Röjder

 

Produktionsteam

Regissör och koreograf: Ola Hörling

Musikaliskt ansvarig: Max Lörstad

Kostymör: Fredrika Lilius

Scenograf: Leif Persson

 

I rollerna

Askungen/Angelina: Erika Tordeus

Don Ramiro: William Baker

Dandini: Tor Lind

Don Magnifico: Mikael Axelsson

Clorinda: Freja Frisk

Tisbe: Felicia Gyllenstig Serrao

Alidoro: Mattias Nilsson

Vitalia: Mia Gisselsson

Maliziosa: Sandra Lundgren

Ennino: Wictor Koch

 

Orkester

Kapellmästare & piano: Rebecka Elsgard

Violin 1: Saana Kähkönen

Violin 2: Tove Wadenius

Cello: Johanna Hydén

Kontrabas: Mattias Hanskov Palm

Tips på en bra cd-inspelning som du kan köpa med hjälp av denna länk eller här samtidigt som du indirekt stödjer Operaloggs fortsatta resebloggande