Snödrottningen familjeföreställning 2016

Snödrottningen familjeföreställning 2016 Snödrottningen,Gerda och Kaj med Malmö Opera Barnkör - foto:Malin Arnesson

Årets familjeföreställning bygger på H C Andersen´s saga om Snödrottningen och är ett beställningsverk av tonsättaren Benjamin Staern och librettisten Aelia Kadieva Jonsson.

Snödrottningen familjeföreställning 2016

I den symboliska sagan är Snödrottningen en av flera rollgestalter medan det i denna uppsättning är Snödrottningen är centralgestalten . Det handlar om att det är Gerdas historia som berättas och hennes kamp för vänskapen med Kaj, 12 år.

Det känns som det konstnärliga teamet har tagit starka intryck av W A Mozart´s Trollflöjten, eller föregångaren, men i en mycket kortare version. Det är inte konstaterat, som något negativt. utan mer en del av min upplevelse.

Scenografiskt är det mycket bra och det krävs också för att upplevelsen skall bli total med en föreställning som är indelad i  tretton scener och med Prolog och epilog. Det kan kanske bli ett problem för våra allra minsta att hänga med hela tiden, men med vuxna ögon ser jag inte något problem. Det skulle i så fall vara den irriterande spotlight belysningen som då och då sveper över salongen.

Musikaliskt kan det inte annat än att beskrivas som en personlig triumf för Benjamin Staern  och jag är djupt imponerad av hans första opera med ett mycket njutbart illustrativt musikaliskt flöde. Det hörs att kompositören är influerad av bl a  Richard Strauss och Kråkan är klädd som en “komframochsäj”  och sjunger en bit av Zarah Leanders signaturmelodi  Vill du se en stjärna.

Dirigenten Stefan Solyom behärskar en Malmö Operaorkester när den är som bäst och i orkestern briljerar flera musiker samtidigt som det låter alldeles utmärkt i orkestern som helhet.

Malmö Opera´s barnkör gör en mycket fin lyrisk insats parallellt med en utmärkt scenisk gestaltning som blommor,demoner,fåglar, iskristaller eller bara barn.

Vokalt hörs det många fina röster och här får jag konstatera att här finns flera av morgondagens framgångsrika operasångare samtidigt som de kompletteras fint av till exempel Maria Streijffert, i flera roller,och nestorn, Bengt Krantz som Renen Bä.

Bäst på plan av ungdomarna är utan tvekan sopranen Frida Johansson, som påminner mycket om en annan känd sopran, Elisabeth Meyer, och den värmländske tenoren Wiktor Sundqvist, som går från klarhet till klarhet, särskilt när det gäller nyskrivna verk. Barytonisten Sebastian Durán fortsätter att etablera sig som en av morgondagens barytonstjärnor. Här har han en mindre roll, som han förvaltar utomordentligt inte minst genom sin talang för scenisk gestaltning.

Susanna Stern är pricken över i:eet och det är helt på sin plats att Snödrottningens parti skall sjungas av en erfaren koloratursopran närmast likt en Nattens drottning i en tidigare nämnd opera.

Avslutningsvis är det att betrakta som en stark rekommendation att familjen sätter av tid för att få en operaupplevelse som kan uppskattas av hela familjen!

Om föreställningen

Urpremiär: 17.12.2016

Upphovspersoner

Musik: Benjamin Staern|Libretto: Anelia Kadieva Jonsson baserat på H C Andersens saga

Konstnärligt team

Scenografi: Rikke Juellund
Kostym: Astrid Lynge ottesen
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Sara Ekman
Regi: Elisabeth Linton
Dirigent: Stefan Solyom

Medverkande

Snödrottningen: Susanna Stern
Gerda: Frida Johansson
Kaj: Wiktor Sundqvist
Mormor m fl: Maria Streijffert
Kråkan: Sebastian Durán
Renen Bä: Bengt Krantz
Prinsessan/rövare: Helena Magnusson
Prinsen/rövare: Torstein Fosmo
Rövarflickan: Line Juul Andersen
Vakt/rövare: Tor Lind, Sara Eriksson

Applådtack - foto: Mogens H Andersson

Applådtack – foto: Mogens H Andersson

Läs mer