Snödrottningen familjeföreställning på Malmö Opera

Fotograf Lars Krantz

Snödrottningen familjeföreställning på Malmö Opera

Årets familjeföreställning på Malmö Opera är nyuppsättningen av Snödrottningen, tonsatt av Benjamin Staern och med libretto av Kadieva Jonsson.

Två år efter urpremiären får nya barn chansen att se det spännande äventyret, baserat på H.C. Andersens saga.

OBS Välkommen till Koll på Snödrottningen 8 december kl 13 på Malmö Operas stora scen, då regissören Elisabeth Linton samtalar med upphovsmän, team och sångare. Fritt inträde. 

Kompositören Benjamin  Staern  växte upp på Malmö Opera. Hans far och mor var båda anställda, som chefdirigent respektive sångare, och nu arbetar han själv i notbiblioteket.

Librettisten  Anelia Kadieva  Jonsson skrev texten medan hon var tjänstledig från sitt arbete som regiassistent på Malmö Opera.

H.C. Andersens saga, berättad om och om igen på många olika sätt sedan den skrevs 1845, handlar om den föräldralösa Gerda, som ger sig ut på äventyr för att rädda sin barndomsvän Kaj. Han har blivit kidnappad av den vackra men iskalla Snödrottningen och förd till hennes  isslott  i norr.

Snödrottningen har utsett Kaj till sin arvinge och kronprins och undervisar honom i konsten att bli förnuftig och känslokall. Sakta men säkert fryser Kajs hjärta till is. Ska Gerda hinna rädda honom innan allt hopp är ute? 

Recensenterna var imponerade efter urpremiären på Malmö Operas stora scen 17 december 2016: 

 

”Snödrottningen är fullständigt lysande.” 
Hanna Höglund, Expressen  

 

”Snödrottningen är en charmig julsaga i överdådig infattning, fylld av fantasi och poesi, enkel men inte banal, vacker för ögat och med musik som är både njutbar och tankestimulerande.” 

Lars-Erik Larsson, Skånskan 

 

Huvudrollerna är desamma som för två år sedan, men Malmö Opera har nu nya masterstudenter, som i och med premiären för första gången sjunger opera på Malmö Operas stora scen. Dirigent är norskan Cathrine Winnes, som den skånska symfonipubliken kanske känner igen från Helsingborgs symfoniorkester. 

 

Snödrottningen av Benjamin Staern (musik) och Anelia Kadieva Jonsson (libretto) efter en sagoberättelse av H.C. Andersen. Urpremiär på Malmö Opera 17 december 2016. Nypremiär 15 dec kl 18 på Malmö Operas stora scen. 

 

Produktionsteam 

Scenografi: Rikke Juellund 

Kostymdesign: Astrid Lynge Ottosen 

Ljusdesign: Ulrik Gad 

Koreografi: Sara Ekman 

Regi: Elisabeth Linton 

Dirigent: Cathrine Winnes 

 

I rollerna 

Gerda: Frida Johansson 
Kaj: Wiktor Sundqvist 
Snödrottningen: Susanna Stern 
Mormor/Blomstergumma/Rövarkärringen: Maria Streijffert 
Kråkan: Sebastian Durán 
Rövarflickan: Annie Fredriksson 
Renen Bä: Bengt Krantz 
Prinsen/rövare: Martin Vanberg 
Prinsessan/rövare: Saara Rauvala* 
Vakt/rövare: Elisabet Einarsdottir* 
Vakt/rövare/kråkans dubblett: Caspar Engdahl* 
Blommor/fåglar/demoner/snöflingor: Malmö Operas barnkör 

Malmö Operaorkester 

(*Masterstudenter) 

 

Snödrottningen sjungs på svenska med svensk undertext. Föreställningen är cirka 70 minuter lång. Ingen paus. Lämplig för barn från 5 år. 

Related posts