Snödrottningen med synopsis på Malmö Opera

Snödrottningen med synopsis på Malmö Opera Snödrottningen - Susanna Stern; Gerda - Frida Johansson fotograf: Jonas Persson

Årets familjeföreställning bygger på H C Andersen´s saga om Snödrottningen och är ett beställningsverk av tonsättaren Benjamin Staern och librettisten Anelia Kadieva Jonsson.

Snödrottningen med synopsis på Malmö Opera

Prolog

I sitt ispalats hyllar Snödrottningen kylan som håller huvudet kallt och känslorna i styr. Hon söker en arvinge, den som sviker henne förvandlar hon till en staty av is. I en magisk spegel ser hon plötsligt Gerdas och Kajs glada lek gör henne så rasande att hon krossar spegeln i tusen bitar.

Scen 1

I mormors hus leker bästa vännerna Gerda och Kaj. Gerda sjunger om hur tiden går och att de håller på att växa upp. (Kaj förstår inte vad hon menar.) Hon visar ett par röda klackskor som hon fått av mormor.
Våren är här, barnens rosor blommar. Så faller ändå snön. Mormor berättar att nu är Snödrottningen här, hon som rövar bort barn. Ute i snön träffas Kaj av Snödrottningens spegelskärvor. Han blir elak mot Gerda som flyr in igen. När Kaj ropar att han gärna skulle följa med Snödrottningen så dyker Snödrottningen plötsligt upp.

Scen 2

I mormors hus känner Gerda på sig att något hänt med Kaj. Hon måste leta upp honom. Utanför flyger Snödrottningen iväg med Kaj.

Scen 3

Vid floden möter Gerda Kråkan. Han säger att hon måste ge floden det finaste hon har om floden skall hjälpa henne. Gerda ger floden sina fina röda skor och floden för henne vidare.

Scen 4

I Blomsterträdgården Snödrottningen hotar Blomstergumman att frysa hennes blommor till is om hon inte håller kvar Gerda.
Blomstergumman välkomnar Gerda och lurar i henne att Kaj är på väg hit. Med en blomsterkrans raderar Blomstergumman Gerdas minne så hon faller i sömn.

Scen 5

I ispalatset undervisar Snödrottningen Kaj i känslokyla. Hans hjärta har nu blivit kallt.

Scen 6

I blomsterträdgården väcker Kråkan Gerda och påminner henne om att hon letar efter Kaj. Blommorna berättar att Kaj är i nöd i ett magiskt palats.

Scen 7

I ispalatset utsätter Snödrottningen Kaj för ett stort test: i en mardrömsvision blir en vettskrämd Gerda jagad av demoner. Kaj ser kallt på och vill inte rädda henne. Snödrottningen är mycket nöjd.

Scen 8

Slottet Gerda och Kråka kommer fram till Prinsessans slott. Kan Kaj vara där? De tar sig in i Prinsessans och Prinsen sovrum. Vakterna kommer. Prinsessan fängslas av Gerdas goda hjärta och ger henne klänning och skor – allt hon behöver på sin resa. Kråkan tänker först stanna på slottet men beger sig snart efter Gerda.
I ispalatset ska Kaj lösa ett pussel vars bitar skall forma ”kärleken”. Snödrottningen lovar, att om han lyckas blir han fri. I själva verket lurar hon honom eftersom hon vet att man inte kan lösa pusslet utan känslor. Kaj måste därför stanna hos Snödrottningen för evigt.

Scen 10

I skogen Snödrottningen, som ser allt, säger till Rövarkärringen att döda Gerda.
Gerda attackeras av rövarna som tar allt hon har. Rövarflickan får Gerda som leksak.

Scen 11

Hos Rövarflickan berättar Gerda om sin försvunna vän Kaj. Rövarflickan är inte imponerad. Kråkan kommer med Fåglarna som sett att Kaj och Snödrottningen for mot Lappland. Renen Bä, som växte upp i norr, vet att berätta att Kaj måste befrias från Snödrottningens skärvor. Rövarflickan släpper Gerda fri och ger henne Bä.

Scen 12

Renritten Bä, Gerda och Kråkan rider mot norr. Framme vid ispalatset måste Gerda gå in ensam; hennes varma hjärta är det enda som kan befria Kaj som fortfarande håller på med pusslet

Scen 13

I ispalaset konfronterar Gerda Snödrottningen. Kaj känner inte igen Gerda och han verkar inte bryr sig. Då börjar Gerda gråta. Tårarna tinar upp Kajs frusna hjärta och skärvorna faller ur honom. Nu ser han klart och känner igen sin Gerda. De hjälps åt att lösa pusslet.
Gerda har brutit Snödrottningens makt och allt och alla som var fruset tinar. Även Snödrottningen smälter men hinner uttala en förbannelse innan hon försvinner.
Alla gläds i värme och skratt:

Epilog

Låt oss fylla världen med liv, musik och dans
utan att glömma kylan som fanns.
Snödrottningens ondska lämnar ingen i fred
och ondskan måste varje dag kämpas ned.

Upphovspersoner

Musik: Benjamin Staern|Libretto: Anelia Kadieva Jonsson baserat på H C Andersens saga

Läs mer

Om Benjamin Staern