Sofia Söderberg Region Skånes kulturpris 2018

Fredrik Zetterström
81 / 100

Sofia Söderberg har en lång meritlista, med bland annat uppdrag som kormästare för Malmö Operakör, konstnärlig ledare för Malmö Live Vokalensemble och gästdirigent för svenska Radiokören.

Sofia Söderberg Region Skånes kulturpris 2018

Vid sidan av sitt arbete som konstnärlig ledare på Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund är Sofia Söderberg frilans. Hon skriver material för både manskör och blandad kör, samt utvecklar konsertkoncept som utforskar gränsen mellan körsång och dramatik och mellan olika genrer.

Sofia Söderberg har tagit många andra initiativ genom åren för att utveckla musik- och kulturlivet i Skåne, som att starta Earth Choir 2016 och tonsättartävlingen Svanholm Singers Composition Award.

Kulturnämndens motivering:

Region Skånes kulturpris 2018 lyfter fram en mångsidig dirigent inom körmusiken i Skåne. Med musikalisk energi och precision, starkt engagemang och scennärvaro dirigerar hon körer av vitt skilda slag och som konstnärlig ledare för Svanholm Singers turnerar hon världen runt. Hon får fram det bästa av klang och uttryck hos de körer hon leder och utforskar ständigt körsångens möjligheter.

Region Skånes kulturpris 2018 går till Sofia Söderberg, för ett konstnärskap som bidrar till den vokala musikens förnyelse och befäster körsångens ställning såväl i Skåne, som nationellt och internationellt.

Sofia Söderberg om kulturpriset


Jag är så oerhört glad över att få Region Skånes kulturpris. Det är en fantastisk bekräftelse för mig som dirigent främst inom körmusik och en stor glädje att bli hyllad och uppleva att det jag gör uppskattas och betyder mycket för andra, säger Sofia Söderberg.

Jag ser det också som ett erkännande för körmusiken som del av den klassiska konstmusiken. Det är så roligt att Region Skåne vill lyfta körmusik som ju alla har en referens till. Vi har ju alla instrumentet rösten inom oss, oavsett hur mycket eller lite vi sjunger.

Kort om pristagaren

Sofia Söderberg är uppvuxen i Lund och har utbildat sig på Musikhögskolan i Malmö där hon studerade piano, orgel, sång, komposition och kördirigering. Hon studerade sedan vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon fortsatte sin musikerutbildning på cello, hennes andra instrument som hon också spelat sedan hon var barn.

Hösten 2018 är konsertintensiv för Sofia Söderberg. Hon har bland annat dirigerat Carmina Burana under Lund Choral Festival, en festival som hon också var med och startade. Hon är sedan årsskiftet dirigent och konstnärlig ledare för kammarkören Camerata i Köpenhamn.

Sedan 2001 är Sofia Söderberg konstnärlig ledare för den internationellt flerfaldigt prisade manskören Svanholm Singers som är en av Sveriges främsta kammarmanskörer. Kören turnerar flitigt internationellt och har under hela hösten gett flera konserter runt om i Skåne.

Sofia har en lång meritlista, med bland annat uppdrag som kormästare för Malmö Operakör, konstnärlig ledare för Malmö Live Vokalensemble och gästdirigent för svenska Radiokören. Vid sidan av sitt arbete som konstnärlig ledare på Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund är Sofia Söderberg frilans.

Hon skriver material för både manskör och blandad kör, samt utvecklar konsertkoncept som utforskar gränsen mellan körsång och dramatik och mellan olika genrer. Sofia Söderberg har tagit många andra initiativ genom åren för att utveckla musik- och kulturlivet i Skåne, som att starta Earth Choir 2016 och tonsättartävlingen Svanholm Singers Composition Award.

Sofia Söderberg:

Jag är övertygad om att den här typen av samarbete är något av det äldsta i människans historia, och att vi musicerade innan vi hade ett annat språk. Musiken får människor att knyta an till varandra som grupp, det skapar tillhörighet, sammanhang och empati.

Vi brukar säga att sången tar vid där orden tar slut, den hjälper oss att förmedla det vi inte kan säga, och den slår an något djupt och ursprungligt inom oss. Både när vi lyssnar och när vi sjunger tillsammans.

I den vackraste av världar tänker jag mig ofta en stor kör, med män och kvinnor, där ingen är viktigare än den andre, alla har samma värde och tillsammans använder de sig av det som de alla av naturen begåvats med, sina röster, samstämmiga till en flerstämmig enhet.

Läs mer