Sommaropera med repertoaroperor – 2013

Sommaropera med repertoaroperor - 2013
Sommaropera med repertoaroperor – 2013 – Drottningholms slottsteater

Sommaropera med repertoaroperor – 2013

Operasommaren 2013 med Britten, Cimarosa, Donizetti, Mozart, Puccini, Verdi och Wagner

Nu är det dags att börja fundera på vilka operaföreställningar du skall se i sommar. Detta är ingen komplett lista och flera uppgifter saknas, men dessa kommer jag att återkomma med till ett senare inlägg. Det saknas bl a uppgifter vad GöteborgsOperan ger i augusti.

Operasommaren inleds redan i maj med Drottningholms Slottsteater, som med hjälp av Young Artists Programme i samarbete med Operahögskolan i Stockholm, ger “Det hemliga äktenskapet av Domenico Cimarosa till ett libretto av Giovanni Bertati.

Premiär blir det 26 maj och det ges ytterligare sex föreställningar med sista föreställning 9 juni.

Produktionsteam

Dirigent: Mark Tatlow

Regissör: Deda Cristina Colonna

Kostymer: Ann-Margret Fyregård

I rollerna

Anna Hybiner

Sofie Asplund

Frida Josefin Österberg

William Baker

Jens Persson

Richard Hamrin

Årets andra uppsättning på Drottningholms slottsteater kan du läsa mer om längre ner i inlägget.

Drakamöllan firar 15-års Jubileum i Midsommarhelgen

Operafestivalen på Drakamöllan inleder detta jubileumsår med en repris av Verdi´s “La Traviata” i samarbete med guidOpera och med Anne Margrethe Dahl; Ingeborg Børch, Niels Jörgen Riis; Guido Paevatalu; Anders Jakobsson; och Frederik Paevatalu Rolin. Flera av dessa är solister vid DKT i Köpenhamn.La Traviata var Drakamöllans första helaftons opera. När den nu kommer tillbaka blir det i en ny tappning som utarbetats speciellt för deras gästspel på Åmot Operagård i Norge i augusti 2013 med handlingen förlagd till en norsk fjord.

På midsommardagen ges Donizetti´s “Kärleksdrycken” med en handling förlagt till en by på Österlen, men korvkiosken som centrum.Utöver de tidigare nämnda sångarna medverkar också Sofie Elkjaer Jensen.

Dag tre, alltså annandag midsommar blir det en stor Jubileumskonsert med Sven Bertil Taube, the Divine trio, Hässleholms Kyrkas Vocalensemble, Anne Margrethe Dahl, Niels Jörgen Riis, Guido Paevatalu och många fler av de operasångare som medverkat i deras operaproduktioner genom åren.

Läckö slottsopera

I sommar fortsätter Britten-spåret på Läckö då man ger “En midsommarnattsdröm” med premiär 13 juli. Mer om detta evenemang kommer senare.

Vadstena-Akademien i Vadstena

I sommar blir det urpremiär på en nyskriven svensk opera “Jorun orm i öga” med Kerstin Ekman som debuterande librettist. Premiär i Bröllopssalen på Vadstena slott den 19 juli och med sista föreställning den 7 augusti.

Opera Hedeland

Opera Hedeland ger Giacomo Puccini´s “Madama Butterfly” med premiär den 2 augusti och med föreställningar också 9 och 10 augusti.

Barberaren i Sevilla

I sommar ges Rossini´s komiska opera dels i Skånska Operans regi dels som jubileumsföreställning på Opera på Skäret. Opera på Skäret firar i år sitt tioårsjubileum.

Om dessa uppsättningar vet jag egentligen inte särskilt mycket med undantag av datumen för Opera på Skäret. Det blir premiär på Opera på Skäret fredag den 9 augusti och efter föreställningen den 11 augusti ges föreställningar torsdagar, lördagar och söndagar med sista föreställning 1 september.

Drottningholms andra premiär blir 11 augusti

W A Mozart´s näst sista verk “Titus Mildhet (La clemenza di Tito) ges i regi av Sigrid T´Hooft, som alltså återkommer ytteligare en gång till Drottningholm, med sitt koncept HIP (Historically Informed Performance).

Utöver premiären ges det föreställningar 13,16,18,19,22 och sista föreställning 24 augusti.

Produktionsteam

Dirigent: Mark Tatlow

Regi: Sigrid T´Hooft

Kostym: Anna Ardelius

I rollerna

Richard Croft

Kirsten Blaise

Elina Galitskaya

Katija Dragojevic

Luciana Mancini

Markus Schwartz

Confidencen

Sommarrepertoaren på Confidencen meddelas först i mars månad

Dalhalla ger Richard Wagner´s “Rhenguldet”

“Rhenguldet” är första delen i tetralogin “Nibelungens ring” och det ges två föreställningar den 10 och 17 augusti. Men mer om detta evenemang i ett annat inlägg.

Related posts