Spader Dam på Den Kongelige Opera – synopsis

Spader Dam på Det Kongelige Teater Gamle Scene - synopsis Spader Dam på Det Kongelige Teater Gamle Scene - synopsis

Idén till att tonsätta Pusjkins lilla novell kom ursprungligen från Ivan Vsevolosjki, chefen för Kejserliga teatern, som också föreslog Tjajkovskij att förlägga handlingen till slutet av 1700-talet istället för Pusjkins 1820-tal. Tonsättaren antog gärna förslaget, eftersom klassicismens och rokokon epok, musikens gyllene tidsålder, redan var hans ideal. Tjajkovskij började skriva på Spader dam den 31 januari 1890 under en vistelse i Florens och var färdig med skisserna redan den 15 mars. Det slutliga partituret låg klart den 5 juni.

1. akt En park I Skt. Petersborg. En forårsdag

Alt er lyst og håbefuldt: Foråret er kommet,og børnene leger i parken. En gammel grevinde og en ung, smuk kvinde spadserer I parken, men føler sig forfulgt af en mørk officer. De slipper fra ham, da han bliver standset af sine soldatervenner. Hans navn er Hermann.

Soldaterne mobber Hermann, men grev Tomskij tager ham i forsvar og lokker ud af ham, at han er forelsket i en fornem pige.Han vil aldrig kunne vinde hende – han kender ikke engang hendes navn. Han kan kun fölge efter hende.

Selveste fyrst Jeletskij kommer til og fortæller grev Tomskij, at han er blevet forlovet. Han introducerer dem til sin forlovede,Liza, og hendes værge, grevinden. Hermann får et chok, da han genkender den pige, han har forelsket sig så voldsomt i.Grevinden og Liza genkender også deres forfølger.

Grev Tomskij fortæller soldaterne om den gamle grevinde: Som ung var hun en eftertragtet skønhed, men engang satte hun sit rygte over styr. Hun måtte betale med en älskovsnat for at vinde en magisk hemmelighed om de tre kort, der altid vinder i spil.Men siden har et spøgelse advaret hende hun har allerede fortalt to mænd hemmeligheden; den tredje vil blive hendes morder.

Hermann hører historien, og han gribes af tanken om de tre kort. Det kunne være vejen til penge og dermed til Liza. Måske er der håb?

Lizas værelse. Samme aften.

Liza har besøg af sine veninder. Men selvom de pjatter og synger, er Liza hele tiden vemodig og mærkeligt fraværende. En af pigerne, Pauline, undrer sig over, hvorfor Liza er i dårligt humør samme dag som hun er blevet forlovet med den smukke og fornemme fyrste.

Veninderne bliver hårdhændet smidt ud af husets guvernante, og alene lader Liza tårerne få frit løb. Hun kan kun tænke på den mørke, fascinerende mand, som følger efter hende. I det samme træder Hermann ind. Han er brudt ind i huset for at møde en skrækslagne Liza. Han ved, at hun skal giftes med en anden, siger han, og derfor er kun døden tilbage for ham.

De afbrydes af den mistroiske grevinde.Men Hermann når at gemme sig, og da grevnden går igen, overgiver Liza sig fortumlet og fortvivlet til Hermann: jeg er din.

2. akt Et stort bal. Få dage efter.

Liza har sat Hermann stævne ved et stort bal. Hun ankommer sammen med fyrsten der mærker, at hun er urolig. Han erklærer at han elsker hende og vil gøre alt for hende, men Liza kan ikke svare. Hermann kommer,men föler sig utilpas till den fornemme fest, men han drømmer om, at han med hemmeligheden om de tre kort ville kunne blive rig nok til at træde ind i de cirkler, hvor Liza hører hjemme.Liza finder ham og giver ham nøglen till deres hus. Han kan komme uset ind i hendes værelse ved at gå gennem den gamle grevindes værelse. Hermann siger, at han vil komme samme aften.

Grevindens værelse.Senere samme nat.

Hermann sniger sig ind i grevindens værele. Han kan ikke slippe tanken om af vinde hemmeligheden om de tre kort fra hende.Han har besluttet sig til at gemme sig og vente på grevinden i stedet for at gå ind til Liza, der nervøst venter ham.

Grevinden drømmer sig tilbage til sin ungdoms fester i sit værelse. Men Hermann forstyrrer hende og trygler hende om at afsløre sin hemmelighed. Hun svarer ikke og til sidst truer han hende desperat med en pistol. Grevinden falder død om. Hermann aner ikke sine levende råd, og da Liza i det samme træder ind og ser sin døde tante,bliver hun forfærdet og skriger, at Hermann skal gå.

3. akt Hermanns barak. Næste nat.

Hermann har fået et brev fra Liza, hvor hun sætter ham stævne ved midnat. Hun kan ikke tro på, at han har slået grevinden ihjel og hun elsker ham stadig. Hermann er bange for at gå ud, og da han hører vindens susen uden for, tror han at se den gamle grevinde vise sig for ham. Hun kræver, at han tager sig af Liza mod at få hemmeligheden om de tre kort: Tre, syv, es.

Hermann styrter lykkelig afsted til stævnemødet med Liza.

En bro over Neva-floden.Kort før midnat.

Liza prøver at holde fast i håbet, og endelig kommer Hermann. Han beder hende glædestrålende komme med ham, for han har løst alle deres problemer. Han vil til spillehuset og vinde alt det guld, som venter på ham. Hun forstår ikke, hvad han mener.Men det går op for hende, at han virkelig truede grevinden til døden for at få en korthemmelighed fra hende. Hun ser, at han nu er fuldstændig besat af tanken om de tre kort.

Hun trygler ham om at opgive det og flygte bort med hende, men han støder hende rasende væk og løber væk. Liza har mistet alt og kaster sig i floden.

Spillet: Få minutter efter.

Fyrst Jeletskij er kommet til spillehuset for at få hævn. Stemningen er høj, indtil Hernann kommer. Han plejer altid kun at se på de andre, som spiller, men nu satser han 40.000 på et kort: Tre. Han vinder, fordobler og vinder igen: Syv. Ingen tør spille mere med den ophidsede Hermann, men så går fyrsten ind i spillet. Hermann spiller det sidste af de tre kort…

Upphovspersoner

Musik: Peter Tjajkovskij|Text: Modest Tjajkovskij och kompositören, efter Pushkin

Libretto