Spader Dam på GöteborgsOperan – synopsis

Spader Dam på GöteborgsOperan - synopsis

Spader Dam på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Peter Tjajkovskij Text:Modest Tchaikovsky och kompositören, efter Pushkin

Libretto

Libretto på ryska

Premiär

Premiär på Bolsjojteatern i Moskva den 23 januari 1881. Sett föreställningen: 10.10.2003 GöteborgsOperan Göteborg

AKT 1

Vårdag, en park i S:t Petersburg

Allt är ljust och hoppfullt; våren har kommit, barn lekr i parken. En åldrande grevinna och en ung vacker kvinna promenerar i parken när de märker att de förföljs av en dyster officer, Herman. De kommer undan när han blir hejdad av sina soldatkamrater. Soldaterna retas med Herman, men greve Tomskij kommer till hans försvar och får honom att erkänna att han är förälskad i en förnäm ung kvinna. Han kommer aldrig att kunna vinna hennes gunst – han vet inte ens vad hon heter. Allt han kan göra är att följa efter henne.

Självaste furst Jeletskij anländer och berättar för greve Tomskij att han har förlovat sig. Han presenterar sin trolovade Liza och hennes förmyndare, Grevinnan. Herman får en chock när han känner igen kvinnan han är så våldsamt förälskad i. Grevinnan och Liza känner igen sin förföljare.

Greve Tomskij berättar för soldaterna om Grevinnan. Som ung var hon en omsvärmad skönhet tills hon en gång satte sitt rykte på spel för att vinna tillbaka sin förmögenhet. För en kärleksnatt fick hon reda på en magisk hemlighet om de tre kort som alltid vinner i spel. Men en vålnad har varnat henne: hon har redan berättat hemligheten för två män; den tredje kommer att bli hennes död.

Herman lyssnar på historien och blir besatt av tanken på de tre korten. De skulle kunna vara vägen till rikedom och därmed till Liza.

Samma kväll. Lizas rum.

Liza har besök av sina väninnor. Men trots att de pratar, skrattar och sjunger är Liza hela tiden vemodig och märkligt frånvarande. En av kvinnorna, Pauline, undrar varför Liza är så nedstämd när hon samma dag har blivit trolovad med den stilige och förnäme fursten?

Lizas guvernant kör ut dem och väl ensam kan Liza äntligen låta tårarna rinna. Hon kan inte sluta tänka på den mörka, fascinerande man som följer efter henne. I samma ögonblick kommer Herman in i rummet. Han har tagit sig in i huset för att få träffa Liza. Han säger att han vet att hon ska gifta sig med en annan man och därför återstår endast döden för honom.

De avbryts av den misstänksamma Grevinnan. Men Herman hinner gömma sig och när Grevinnan går igen, överger sig Liza, omtumlad och förtvivlad: “Jag är din”.

AKT 11

Några dagar senare. En stor bal:

Liza har bett Herman komma till en stor bal. Hon anländer tillsammans med furst Jeletskij, som märker att hon är ängslig. Han förklarar att han älskar henne och vill göra allt för henne, men Liza kan inte svara. Herman känner sig främmande på den fina festen, men drömmer om att han med hjälp av hemligheten med de tre korten ska kunna bli rik nog att röra sig i dessa kretsar där Liza hör hemma.

När Liza hittar Herman, ger hon honom nyckeln till sitt hus. Han kan osedd ta sig till hennes rum genom att gå igenom Grevinnans rum. Herman förklarar att han tänker komma samma afton.

Senare samma natt. Grevinnans rum.

Herman smyger sig in i Grevinnans ru. Han kan inte släppa tanken på att försöka få ur henne hemligheten om de tre korten. Han har bestämt sig och vänta på Grevinnan istället för att gå in till Liza som nervöst väntar på honom.

Grevinnan drömmer sig tillbaka till sin ungdoms ljusa dagar. Men Herman avbryter hennes drömmar och vädjar till henne att avslöja sin hemlighet. Hon svarar inte, och slutligen, i desperation, hotar Herman henne med en pistol. Grevinnan faller död ned. Herman vet ingen levandes råd. I samma ögonblick kliver Liza in i rummet och ser sin döda förmyndare, blir skräckslagen och skriker åt Herman att försvinna.

,

AKT 111

Nästa natt. Hos Herman.

Herman har fått ett brev från Liza där hon ber honom möta henne vid midnatt. Hon vägrar att tro att han har haft ihäl Grevinnan och hon älskar honom fortfarande. Herman är rädd för att gå ut och när han hör vindens sus utanför tycker han sig se Grevinnans vålnad. Hon kräver att han tar ansvar för Liza mot att han får veta hemligheten om de tre korten; tre,sju ess. Herman störtar lyckligt iväg till mötet med Liza.

Strax före midnatt. En bro över floden Neva.

Liza försöker klamra sig fast vid hoppett om Hermans oskuld, och äntligen kommer han. Glädjestrålande ber han henne följa med honom; han har löst alla deras problem. Herman vill gå raka vägen till spelklubben för att vinna de rikedomar som han vet väntar på honom. Liza förstår inte vad han menar. Men förstår att han verkligen hotade Grevinnan till döds för att få ur henne den magiska hemligheten. Hon ser att han är fullkomligt besatt av tanken på de tre korten. Liza bönfaller Herman att ge upp tanken på korten och istället fly med henne, men han stöter rasande bort henne och springer därifrån. Liza har mist allt och kastar sig i floden.

Några minuter senare. Spelet.

Furst Jeletskij kommer till spelklubben för att hämnas. Stämningen är hög när Herman kommer. Han som tidigare bara sett på när de andra spelet, satsar nu 40 000 på ett kort: Tre. Han vinner, dubblar och vinner igen. Ingen törs spela mot den upphetsade Herman, men så går Fursten in i spelet. Herman spelar det sista av de tre korten ….

Related posts

Kommentera