Staffan Larson – dirigent

Staffan Larsson - dirigent

Staffan Larsson – dirigent

Staffan Larsson började sin musikaliska bana som violinist och var under 80-talet en av de ledande konsertmästarna i flera svenska orkestrar. 1989 debuterade han som dirigent med Västerås Sinfonietta, vars chefdirigent han var 1996-98.

Han har sedan debuten gjort sig ett namn som en av de mest personliga och djärva uttolkarna i svenskt musikliv. Med en musikalisk profil som sträcker sig från barocken till vår tids avantgarde.

Under senare säsonger har vi mött honom i bl a Kungliga Filharmoniska Orkestern,Göteborgs Symfoniker, Uppsala Cammarorkester och Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan. 2004 dirigerade Staffan Kungliga Filharmoniska Orkestern vid Nobelprisceremonien i Stockholms Konserthus.

Han dirigerar regelbundet vid NorrlandsOperan där han varit musikalisk ledare för flera operaproduktioner som Tosca och Barberaren i Sevilla samt dirigerat Mitt hjärta brister 2007. Staffan var 1987 en av grundarna av Ensemble Ma, en grupp som fortfarande är verksam med konserter och CD-inspelningar.

Är nu aktuell som dirigent för Rucklarens väg på Malmö Opera – och Musikteater (2009-10)

Nu senast har han dirigerat urpremiären av Jonas Forsells opera “Hemligheter” på Malmö Opera

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera