Star-cross´d lovers – en klar succé.

Star cross´d lovers

Star-cross´d lovers – en klar succé

I lördags var jag i Vadstena och såg näst sista föreställningen av denna sommars operasatsning Star-cross´d lovers som består av två operor Piramo e Tisbe och Romeo och Julia av de två 1700-talskompositörerna Johan Adolf Hasse och Georg Anton Benda. I grunden är de båda okända för mig även om jag har hört talas om Johan Adolf Hasse.

Detta var mitt första besök i Vadstena och detta beror i huvudsak på att deras säsong ligger mittemellan Läckö, Opera på Skäret och Dalhalla och att det är svårt att kombinera. På pappret hade jag ju kunnat kombinera Läckö med Vadstena, men eftersom jag gärna vill se premiären på Läckö så fungerade det i alla fall inte.

Men i år hade jag alltså bestämt för att jag skulle göra ett besök i Vadstena, trots att det ligger besvärligt till om du väljer allmänna kommunikationer; men det är inte aktuellt att åka ensam i bil till någon av dessa operascener.

Resan gick inget vidare för jag lyckades bli sjösjuk på resan med SJ:s X2000 till Mjölby, men sista etappen gick med buss och då lugnade det ner sig.

Det blev också lite tid att titta runt i Vadstena, men på grund av att det tog tid att hitta hotellets reception, men också att den beställda operamenyn skulle intas redan 16:30 så blev det ett ganska sporadiskt besök. Detta tänker jag dock reparera, förhoppningsvis redan nästa år.

Själva operaföreställningen ägde rum i Bröllopssalen på Vadstena slott. Först fick vi se Hasse´s Piramo e Tisbe och det kan nog närmast beskrivas som opera seria, men med lysande sopraninsatser av Gunda-Marie Bruce och Rebecca Rasmussen, men även Carl Ackerfeldt gjorde bra ifrån sig i faderns roll.

Orkestern satt mitt på scengolvet och själva föreställningen föregicks från väggens sidor, men också med ljusillustrationer på väggen.

Efter pausen var det dags att se Bendas Romeo und Julie och det här var ett helt annat verk. Musiken blev ljusare och ledigare eller kort sagt enklare att lyssna på och jag blev i alla fall mycket lättare till sinnet. Även här var det alldeles utmärkta sångprestationer och framförallt gladde jag mig att få lyssna på huvudparet och där framförallt Frida Jansson utmärkte sig, men bra var också Julias väninna Sofie Asplund. På den manliga sidan blev jag glatt överraskad när jag lyssnade på Jesper Säll, vilken tenor och vilket bra och trovärdigt agerande.

Bra var också Calle Lindén som Julias pappa och det första gången jag lyssnade på honom och förhoppningsvis kommer det fler tillfällen. Även här gjorde Carl Ackerfeldt bra ifrån sig och det skall bli särskilt trevligt att lyssna på honom i rollen som Valentin i Folkoperans uppsättning Charles Gounod´s Faust senare i höst.

Utmärkta var också orkestern under ledning av den dynamiske dirigenten Olof Boman.

Sammanfattningsvis anser jag att det var en riktig höjdarupplevelse, även om jag nog tyckte att Piramo e Tisbe var en mörk och dyster historia, men det är ju ändå helhetsintrycket som räknas. Det blir fyra solar av fem möjliga!

Recension i MVT

Corren.se

Svenska Dagbladets recension

Dagens Nyheters recension

Göteborgsposten recension

Bohuslänningens recension

Ålandstidningens recension

Du som vill veta mer om Romeo – Jesper Säll kan läsa mer här

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Related posts

Kommentera