Star cross´d lovers – i Vadstena – synopsis

 starcrossedlovers

Star cross´d lovers – i Vadstena – synopsis

Star cross´d lovers

Kompositör och librettist

Piramo e Tisbe (1768) av Johan Adolf Hasse (1699-1783). Libretto Marco Colteilini (1719-1777). Framförs på italienska

Romeo och Julia (Romeo und Julie) (1778) av Georg Anton Benda (1722-1795). Libretto Friedrich Wilhelm Gotter (1746-1797). Framförs på svenska.

Produktionsteam

|Dirigent Olof Boman|Regi Piramo e Tisbe Nils Spangenberg, Romeo och Julia Mattias Ermedahl|Scenografi och kostym Marika Feinsilber|Projektioner Pia Ingemarsson, Ilkka Isaksson, Manka Feinsilber|Rörliga projektioner Ilkka Isaksson|Koreografi Piramo e Tisbe Carina Jarlemark, Romeo och Julia Johanna Hybinette|Maskdesign Gunilla Petterson|Ljussättning Niklas Jurander|Edition Anders Wiklund|Översättning för textprojektioner Piramo e Tisbe Nils Spangenberg och Bo Ludvigsson|Översättning Romeo och Julia Magnus Lindman|

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
Piramo, ung ädlingsopranGunda-Marie Bruce
Tisbe, hans älskadesopranRebecca Rasmussen
Fadern, Tisbes farbarytonCarl Ackerfeldt
En vaktbarytonCalle Lindén
En vakttenorJesper Säll

Handlingen akt 1

Piramo och Tisbe har älskat varandra så länge de kan minnas. Deras kärlek är välsignad av bådas familjer och de är ämnade för varandra.

Men fiendskap utbryter mellan fäderna och Tisbes far bestämmer att Tisbe ska tvingas in i ett äktenskap med en annan man.

De unga älskande bestämmer sig för att fly för att undslippa Tisbes fars tyranniska beslut.De stämmer möte nästa natt på en plats i en närliggande skog.

Tisbe kommer först till platsen, rädd och ensam. Hon blir skrämd av ett plötsligt oväsen och flyr. I brådskan glömmer hon kvar några ägodelar, bland annat sin slöja. Fadern som är på jakt efter den flyende Tisbe rasar av vrede när han förstår att Tisbe undkommit honom.

Litet senare anländer Piramo. Glad och lycklig drömmer han om deras gemensamma framtid.Tisbe dröjer och efter en stund grips Piramo av oro. Piramos blick faller på Tisbes kvarglömda slöja som han känner igen som sin gåva till Tisbe. Slöjan är blodig och Piramo blir övertygad om att Tisbe dödats. Han bestämmer sig för att ta sitt eget liv.

När Tisbe återvänder från sitt gömställe får hon se den döende Piramo. Även Tisbe tar då sitt liv och de båda förenas i döden.

Romeo och Julia

RollRösttypSångare
Antonio Capellet, adelsman från VeronabarytonCalle Linden
Julia, hans dottersopranFrida Jansson
Laura, Julias väninnasopranSofie Asplund
Romeo MontecchitenorJesper Säll
Fader LorenzobarytonCarl Ackerfeldt

Handlingen

Midnatt. Julia väntar otåligt på sin make Romeo. Hon fruktar att Romeo flytt till Verona efter bråket som lett fram till Tybalts död. Julias bästa vän Laura söker förgäves trösta henne. Julia är berövad sin sömn och psykiska hälsa och i en diskussion anklagar Julia sin vän Laura för att inte vilja hennes bästa. Laura försäkrar Julia om att hon inte har något annat för ögonen än ärlighet och trohet gentemot sin bästa vän.

Romeo kommer bara för att meddela att han snart måste ge sig av. Trots hans försäkran om att de snart kommer att bli återförenade är Julia otröstlig. Romeo försöker lugna henne men i en omfamning föreslår Julia att de ska ta sitt liv tillsammans. Gryningen kommer och Romeo tvingas ge sig av.

Julia, som under Lauras vakande öga äntligen har somnat, beordras strax upp av sin far Capellet. Han misstänker att hennes tårar över Tybalt i själva verket gäller någon annan. För att rädda familjens ära har Capellet beslutat att ge sin dotter till greven av Lodrona. Julias vägran att bifalla sin fars önskan utlöser ett vredesutbrott i vilket Capellet hotar att förneka och ta sin hand ifrån henne.

Laura återvänder med nyheten om att planerna på Julias tvångsgifte med greven redan är långt framskridna.Fader Lorenzo anländer och tror sig ha en lösning på Romeos och Julias bekymmer. Med sig har han en sömndryck, under vilkens inverkan Julia kommer att verka död. När hon efter tolv timmar vaknar upp i familjens gravkammare kan Romeo komma till hennes undsättning och de kan fly tillsammans. Väl ensam tömmer Julia flaskan med Lorenzos brygd.

En procession av sörjande för Julias kropp till vila i familjen Capellets gravkammare. När de så småningom gett sig av och tystnaden lagt sig träder någon fram ur skuggorna.. 

Related posts

Kommentera