Stefan Johansson – dramaturg – regissör

Stefan Johansson - dramaturg - regissör

Stefan Johansson – dramaturg – regissör

Karl Stefan Joakim Johansson, född 28 april 1947, är en svensk regissör, tidigare teaterchef, dramaturg och kulturkritiker.

Johansson har en fil. kand. i litteratur-, teater- och filmvetenskap och har studerat musik i Sverige och utomlands. Han började sin teaterverksamhet vid Stockholms studentteater, innan han tillsammans med några kollegor startade den fria, experimentella Teater 9 i Stockholm 1969. Där var han verksam som konstnärlig ledare, regissör, aktör med mera fram till 1991 och gjorde teatern känd för en smal, exklusiv internationell repertoar i en rad uppsättningar, med specialisering på tyskspråkiga dramatiker som Heiner Müller och Thomas Bernhard. 1988-95 var han chef för Radioteatern, där han också regisserat ett antal produktioner genom åren. Från 1997 har han mestadels arbetat med opera, som dramaturg vid Kungliga Operan och parallellt chefdramaturg och regissör vid Malmö Opera sedan 2010.

1997 regisserade han Richard Wagners omfattande Nibelungens ring i Dalhalla och Parsifal vid Malmö Opera 2012. För regin av nordenpremiären på Aribert Reimanns expressionistiska opera Lear våren 2013 på Malmö Opera tilldelades han Kvällspostens Thaliapris 2013. Han har skrivit ett antal kulturartiklar och är ledamot i den internationella teaterbranschorganisationen ITI:s organ för ny musikteater, “Music theatre now”.[1][2]

Stefan Johansson, chefdramaturg och förste regissör på Malmö Opera. Han regisserade  Richard Wagners Parsifal (2012) och våren 2013 regisserade han nordiska premiären på Reimann´s Lear också på Malmö Opera.

Stefan Johansson mottog  Expressen/KvP:s s Thaliapris för 2013 för uppsättningen av Lear. Våren 2015 regisserar han Kvartett med musik och libretto av Luca Francesconi och med Malena Ernman i en av rollerna.

Tidigare har han bl a regisserat kompakt-versionen av Nibelungens ring i Dalhalla 1997, året han tillträdde vid Stockholmsoperan som chefsdramaturg.

1969 var han en av grundarna av Teater 9 i Stockholm. Det blev fram till 1991 över 50 uppsättningar, utlandsturnéer och de första svenska teaterfestivalerna. 1988-1995 var han chef för Radioteatern, där han också regisserade ett stort antal föreställningar.

Läs mer

Wikipedia

Malmö Opera

KvällsPostens Thalia-pris

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts