Sten Niclasson regissör och operachef

Sten Niclasson regissör och operachef

Sten Niclasson regissör och operachef

Sten Niclasson, folkbokförd Sten Algot Niklasson, född 14 oktober 1955 i Västra Frölunda i dåvarande Göteborgs och Bohus län , är en svensk operasångare(basbaryton), violinist, regissör och grundare av Opera på Skäret, där han är verksam som konstnärlig ledare. Han är son till evangelisten Algot Niklasson samt bror till musikern och TV-producenten Richard Niklasson.

Biografi

Sten Niclasson började sin bana som musiker, blev sedan operasångare med närmare femtio roller på scen, började sedan regissera och skapade så småningom Opera på Skäret , Sveriges största operafestival. Efter studier i violin för Sven Karpe, Gösta Finnström, André Gertler, Max Rostal och Salvatore Accardo var han i tio år verksam som violinist och altviolinist i bland annat Radiosymfonikerna och Kungliga Hovkapellet.

Parallellt med den verksamheten utbildade han sig till operasångare med Erik Saedén, Solwig Grippe, Enzo Florimo och Dan H. Marek som lärare. Han debuterade på Vadstena-Akademien och har gjort över fyrtio operaroller som till exempel Germont i La Traviata, titelrollen i Eugen Onegin, Figaro och greve Almaviva i Figaros bröllop, Alberich i Rhenguldet och Marcello i La Bohème för att nämna några. Han har också framträtt med konsertprogram.

Efter femton år på scenen tog han steget att bli regissör och arbetade under en längre tid parallellt som operasångare och regissör. Omkring millennieskiftet var han verksam vid Smålands Musik och Teater, där han också var Musikdramatisk chef. Mer än tio operauppsättningar samt musikaler och operetter har gett konstnärligt avtryck i musikteater-Sverige. Rigoletto, Aida, Tosca, Pajazzo, Carmen och Lucia di Lammermoor är några uppsättningar som blivit uppmärksammade.

Opera på Skäret

2003 grundade han Opera på Skäret, Sveriges största operafestival. Denna unika plats med ett gammalt virkesmagasin som operahus med oöverträffad akustik  i Bergslagsmiljö har blivit en etablerad vallfärdsort för operaälskare. Med konstnärligt unika uppsättningar och internationella sångare och musiker, har Opera på Skäret intagit en särställning bland nordiska sommaroperor.

Privatliv

Han är gift sedan 1976 med Anna-Carin Niclasson (född 1953) och har två barn.  Tillsammans med hustrun gav han 1990 ut skivan Julhögtid – klassiska julsånger.

Diskografi i urval

  • 1988 – Figaros bröllop (kassett)
  • 1990 – Julhögtid – klassiska julsånger (CD) (Cymbal & SACN)
  • 2010 – Kammarmusik – musik för miljön 2010 (CD), medverkar på Stefan Lindgrens skiva

Sten Niclasson började sin musikaliska bana som violinist och altviolinist i Radiosymfonikerna och Hovkapellet.Som operasångare har han framfört ett femtiotal roller på bland annat Göteborgsoperan, Norriandsoperan och Folkoperan. Han har tidigare regisserat Kärleksdrycken,Teaterbåten och Cirkusprinsessan. På Opera på Skäret har han de senaste åren regisserat Rigoletto, Aida,Tosca, Pajazzo, La Bohéme och Carmen och i sommar regisserar han Lucia di Lammermoor. Sten Niclasson är Opera på Skärets initiativtagare och konstnärlige ledare.

Läs mer

Wikipedia om Sten Niclasson

 

 

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts