Stina Ancker – regissör

Stina Ancker - regissör

Stina Ancker – regissör

Hon började på åttiotalet som regiassistent vid Helsingborgs Stadsteater och Folkoperan i Stockholm. Startade sedan den fria gruppen Teater Mandrillen där hon regisserade en lång rad uppsättningar, bl a pjäser av Thomas Bernhard. Den institutionella debuten var på Riksteatern 1991 med en Tjechovföreställning. Sedan dess har hon arbetat på flera regionteatrar som Västmanlands länsteater, där hon 1993 gjorde en uppsättning av Ödön von Horváths En vals från Wiener Wald.

Den första operan blev Zandonais Kavaljerna på Ekeby på Värmlandsoperan 1994.Därefter har det blivit ett antal uppsättningar av både scen-, musik- och radioteater. För radion bl a Tony Kushners änglar i Amerika och lovteatern Alice i Underlandet. 2000 regisserade hon Ivar Hallströms opera Hertig Magnus och sjöjungfrun på VadstenaAkademien.

VärmlandsOperan

2002 återvände Stina Ancker till Värmlandsoperan med en uppmärksammad Rossinis Askungen. På Stockholms Stadsteater har hon regisserat Astrid Lindgrens Mio, min Mio och Ronja Rövardotter och på Unga Riks en Roald Dahl-produktion kallad Vedervärdiga verser. Sommaren 2006 regisserade hon en Rossini-opera på Läckö Slottsopera och är för närvarande engagerad som regissör på Östgötateatern, här hon nyligen hade premiär på Shakespeares Trettondagsafton.

På GöteborgsOperan regisserade Stina Ancker 2005 Mozarts Enleveringen ur seraljen med nypremiär 2007 och musikalen Mary Poppins 2008 och senast Kärleksdrycken 2013.

 

Stina Ancker är medlem i Vadstena-Akademiens konstnärliga råd.

Länktips

GöteborgsOperan

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera