Stormen – synopsis

 spegelnimalmö2011

Stormen – synopsis

Stormen Metropolitan Operabio

Kompositör och librettist

Musik: Thomas Adès Text:Meredith Oakes, baserat på pjäsen med samma namn av William Shakespeare

Premiär

Världspremiär på London, Royal Opera House, Covent Garden, 10 februari 2004

Recensioner

Här kan du läsa om mitt intryck från föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent: Thomas Adès|Regissör: Robert Lepage|Scenografi: Jasmine Catudal|Kostymdesign: Kym Barrett| Ljusdesign: Michel Beaulieu|Koreografi: Crystal Pite|Videodesign: David Leclerc|

Roller, Rösttyp och Sångare

RollerRösttypSångare
ArielsopranAudrey Luna
ProsperobarytonSimon Keenlyside
TrinculocountertenorIestyn Davies
CalibantenorAlan Oke
MirandasopranIsabel Leonard
FerdinandtenorAlex Shrader
Kungen av NeapeltenorWilliam Burden
AntoniotenorToby Spence

Prospero har blivit avsatt som hertig av Milano av sin bror Antonio. Med stöd från kungen av Neapel har Antonio skickat ut Prospero och hans dotter Miranda på havet i en rutten båt. Tack vare kungens rådsman Gonzalo – som gett dem mat och kläder – överlever de och hamnar på en öde ö där de slår sig ner. Under tiden har Antonio låtit kungen av Neapel ta kontrollen över Milano.

Akt I

Miranda misstänker att hennes far Prospero har använt magi för att skapa en storm som har sänkt ett fartyg utanför ön. Prospero berättar att han gjorde det för att straffa sina fiender, det var nämligen Neapels hov som var ombord på skeppet. Han återberättar historien om hur han blev avsatt från tronen och söver Miranda med en trollformel. Därefter kallar Prospero på anden Ariel som rapporterar att stormen har dödat alla ombord på skeppet. Prospero beordrar henne att återuppväcka dem alla och föra dem till ön.

Caliban kommer in. Han är den rättmätige arvtagaren till öns häxdrottning Sycorax. Med magi har Prospero stulit hans arv och Caliban förbannar Prospero för att han behandlat honom så illa. Caliban vill ha Miranda, men Prospero utslungar hotelser och skickar tillbaka honom till hans grotta.

Ariel rapporterar att de skeppsbrutna har förts iland och återupplivats. Prospero ber Ariel hämta prins Ferdinand, son till kungen av Neapel. Prospero vill att kungen och hovet ska lida; de ska få tro att prinsen har drunknat. I utbyte ber Ariel om att få bli löst från sin tjänst. Hon sjunger en sång om Ferdinands far kungen för att locka Ferdinand till stranden, där han finner den sovande Miranda. Hon vaknar och misstar honom först för ännu en av Prosperos skapelser. Snart inser hon att han är människa precis som hon och de bägge blir förälskade. Förskräckt inser Prospero att hans grepp över Miranda har brutits. Dessutom ogillar han Ferdinands intresse för Miranda. Prospero förlamar Ferdinand och skickar bort Miranda. Sedan kallar han på Ariel och bereder sig på att hämnas på resten av hovet.

Akt II

Hovmännen vaknar upp på stranden utan att se ett spår av stormen. Allt är kav lugnt och kläderna är torra och hela. Fyllbultarna Stefano och Trinculo är förbryllade över att vara oskadda och drar sig till minnes den skräck de kände under stormen. I hemlighet beordrar Prospero Ariel att spela dem ett spratt. Kungen gråter över sin saknade son, men Gonzalo försöker hålla hoppet uppe. Antonio säger sig ha sett Ferdinand simma mot land, men då härmar Ariel kungens bror Sebastian och förolämpar Antonio. Ett gräl utbryter. När Caliban dyker upp försöker hovmännen driva med honom och ger honom juveler och alkohol för att han ska känna sig stor och mäktig. När hovmännen hör Ariels röst tror de att det är ett spöke och blir rädda. Caliban lugnar dem genom att beskriva de ljud som skapas av öns andar, ljud så sköna att man tror man är i paradiset. När han får frågan vem som är hans herre blir Caliban tystad av Prospero. Gonzalo ordnar skallgång efter prinsen i djungeln.

Stefano och Trinculo betvivlar att man kommer finna prinsen vid liv. Caliban berättar att det är hans herre som är ansvarig för förlisningen och ber om hjälp att ta tillbaka herraväldet över ön. I utbyte lovar Caliban bort Miranda och tronen till Trinculo och Stefano.

Ferdinand löper risk att få tillbringa resten av livet på ön, men tanken på Miranda tröstar honom. Hon betygar honom sin kärlek och han besvarar den. Därmed bryts förtrollningen och Ferdinand blir fri. De ger sig av och det går upp för Prospero att han förlorat Miranda till den enda kraft som överträffar hans egen: kärleken.

Akt III

Stefano och Trinculo rycker allt närmare Prospero och Caliban börjar planera för sin frihet. Under tiden har Ariel låtit de skeppsbrutna irra runt på ön. Än en gång ber hon att få bli löst från sin tjänst, men Prospero vägrar.

Kungen och hovet är nu så försvagade att de nätt och jämnt kan stå på benen. Alla tror att de ska dö av svält och att Ferdinand är förlorad. Kungen beslutar sig för att göra Gonzalo till hans arvinge istället för brodern Sebastian.

Ariel sjunger en vaggvisa och alla utom Antonio och Sebastian somnar. Tillsammans smider de planer på att ta makten genom att mörda kungen och Gonzalo. De avbryts av att Ariels röst väcker hela hovet. Sebastian och Antonio säger sig ha hört främlingar i närheten. Ariel trollar fram en festmåltid ur tomma intet, vilket Gonzalo tolkar som att himlen är med dem. Gonzalo funderar ett tag på hur det vore att härska över ett land som detta. Plötsligt försvinner maten och Ariel uppenbarar sig i form av en harpya för att anklaga hovmännen för förbrytelser mot Prospero. Alla flyr skräckslagna till en annan del av ön.

Först nu går det upp för Prospero att hans magi förgiftar ön med ondska. Miranda tar med sig Ferdinand till sin far och berättar att de är ett par. Prospero kallar på Ariel att välsigna dem. Nu när Prospero har fått sin hämnd får Ferdinand veta att hans far är vid liv. Caliban kommer in och kräver att Miranda ska bli hans, men Miranda nobbar honom och Prospero förlamar honom. Ariel berättar att kungen och Antonio blivit tokiga av skräck – hade Ariel varit människa hade hon tyckt synd om dem. Andens ord slår an en sträng hos Prospero som beslutar sig för att visa barmhärtighet och frisläppa Ariel inom en timme.

Kungen och hovet anländer och Prospero visar sig för dem. Antonio blir förvånad medan kungen ber om förlåtelse. Prospero för fram Ferdinand och Miranda till kungen, som knappt kan tro sina ögon. Ferdinand presenterar Miranda som sin hustru. Hovmännen blir glatt överraskade över att återfinna sin prins vid liv och sitt skepp intakt. Kungen förklarar att Neapel och Milano nu har ingått en ny allians. Prospero erbjuder sig att förlåta Antonio, men han vill inte försonas. Därefter ger Prospero upp sina magiska krafter. Han knäcker sin trollstav och ber Ariel stanna hos honom, men Ariel längtar för mycket efter friheten. Caliban blir ensam kvar på ön.

Återgiven med tillstånd från Royal Opera House, Covent GardenSammanställt av  Mogens H Andersson

 

Related posts