Stråkkvartett tillägnad pandemins vårdpersonal

Stråkkvartett tillägnad pandemins vårdpersonal Foto: Mattias Johansson

Vid lördagens direktsända kammarkonsert har GöteborgsOperan äran att bjuda på ett uruppförande: den Göteborgsbaserade tonsättaren Lei Feng Johanssons Stråkkvartett nr. 3, som tillägnas pandemins vårdpersonal.

Stråkkvartett tillägnad pandemins vårdpersonal

Jag komponerade detta stycke förra året, under pandemin, och hörde mycket om hur sjukvården jobbar stenhårt. Stycket är tillägnat alla vita änglar som arbetar i vården. Stycket börjar med en enkel kinesisk folkmelodi. Den utvecklas mer och mer och fylls med rika klanger och intensiva rytmer. Avslutningsvis kommer musiken till höga, ljusa toner som beskriver själen i himlen, säger tonsättaren Lei Feng Johansson.

Lei Feng Johanssons musik grundar sig i västerländsk samtidsmusik med inslag av kinesisk folkmusik. Hon har komponerat för allt från soloinstrument till orkesterstycken och hennes musik har framförts i såväl Asien som Europa.

Kammarkonserten, som direktsänds på gofilm.se lördag 20 februari kl. 12.30, innehåller också den amerikansk-brittiske tonsättaren David Bruces Cymbeline för mandolin och stråkkvartett. Verket är en hyllning till den keltiske solguden under kammarkonserten framförs de båda yttersatserna, som beskrivs så här av Göran Österberg som spelar mandolin i konserten:

”Första satsens början och sista satsens slut låter lika – de första och sista solstrålarna. I första satsens början hörs den vibrerande känslan i luften när man ser de första strålarna innan solskivan har visat sig. Hela första satsen är som ett enda långt crescendo tills solen, Cymbeline, helt visar sig.

I den sista satsen spelar de två fiolerna en upprepande, långsam, nedåtfallande skala – solnedgången. I satsen börjar altfiolen med en pizzicato-figur som vandrar runt i alla instrumenten. Här kommer jag själv alltid att tänka på en tickande klocka. Tiden, den obarmhärtiga och ostoppbara mätaren mot slutet av dagen. Det är som en vemodig keltisk blues. Jag kan se en kelt som betraktar solnedgången och ber solens gud att åter stiga och sprida sin värme även nästa dag.”

Program: Kammarkonsert 20 februari

Lei Feng Johansson (f. 1971)
Stråkkvartett nr. 3 (uruppförande)

David Bruce (f. 1970)
Cymbeline
Sunrise
Sunset

Medverkande

Yongmei Zhang Gustafsson, violin
Mattias Johansson, violin
Martin Cederstrand, viola
Jani Fleivik, violoncell
Göran Österberg, mandolin

Konserten direktsänds här  lördag 20 februari kl. 12.30 (kan även ses i efterhand) och varar ca 25 minuter.

Mer att läsa

Artikel i Aftonbladet