Strauss & Beethoven med Karen Karensek

Orkesterkonsert på Malmö Opera 30.11.2018 Solist: sopran Lauren Fagan. Dirigent: Karen Kamensek.  Presentatör: Maria P Rodrick

Det var en utmärkt orkesterkonsert men som hade kunnat bli en mycket större upplevelse. Det var samma kväll som jag firade min födelsedag dessutom med en av mina favoritkompositörer Richard Strauss. På programmet stod Rosenkavaljeren op 59, svit för orkester (1945) och Vier letzte Lieder från 1948. Ludvig van Beethovens symfoni nr 5 också känd som “Ödessymfonin”Solist i Vier letzte Lieder var den australienska sopranen Lauren Fagan som gjorde en insats långt över min förväntan särskilt med tanke på att hon med kort varsel fick ersätta vår egen Camilla Tilling. Men upplevelsen hade förmodligen blivit mycket starkare om kvällens publik hade av stått från att applådera mellan de olika sångerna. Detta hade ju enkelt kunnat ordnas om aftonens presentatör hade kommit med en uppmaning att skjuta upp de ytterst välförtjänta applåderna till efter de fyra sångerna och samtidigt uppmanat publiken att kontrollera att deras mobiler var avstängda. Det märktes från min plats att både dirigenten och solisten var aningen besvärade eller kanske mer förvånade över kvällens konsertpublik flitiga applåderande!

Musikaliskt

Musikaliskt var det en afton då Malmö Opera orkester excellerade ännu en gång! Här finns flera tillfällen att nämna inte minst fina solistinsatser, men också ett engagerat orkesterspel! Som pricken över i:eet  vill  jag särskilt framhålla konsertmästarens insatser tillsammans med Lauren Fagan; här smälte musik, sång och text tillsammans  till en skimrande upplevelse! I den avslutande konsertdelen imponerades jag av orkesterklangen, men också att dirigenten Karen Kamensek höll orkestern i ett stramt grepp vilket omöjliggjorde konsertpublikens uppskattning mellan de olika satserna. Undrar om dirigenten blev bjuden på en drink av människan som hade glömt att stänga av sin mobiltelefon?

Nu ser jag framåt eller som kungen uttryckte nu vänder vi blad och ser framemot vårens orkesterkonserter med de unga stjärnskotten Cornelia Beskow, Christina Nilsson tillsammans med barytonen Karl-Magnus Fredriksson!