Streamad Funny Girl från Malmö Opera

Streamad Funny Girl från Malmö Opera Fotograf: Malin Arnesson

Streamad Funny Girl från Malmö Opera

Det har inte blivit något besök på Malmö Opera eller någon annan teaterscen sedan slutet av februari i år.Sista gången jag var på  en offentlig föreställning var när jag var på bio var som jag minns den tionde mars och sedan dess har jag inte sett en föreställning överhuvudtaget varken på bio eller på någon scen överhuvudtaget.

Så är livet när man tillhör dubbla riskgrupper och även om jag inser att det är helt nödvändigt så börjar det nu bli riktigt tråkigt att avhålla sig från alla besök framförallt på närliggande teaterscener.

Sedan dess har jag upplevt ett otal föreställningar, från hela världen direkt via min portabla dator. Det har jag upplevt så där och därför tänkte jag att det säkerligen inte skulle kunna bli problem att få uppleva Funny Girl från Malmö Opera särskilt nu som de har installerat ett kamerasystem och ljudsystem som gör det möjligt att fullgöra det till en musikalisk upplevelse.

I fredags kväll laddade jag alltså upp datorn och gjorde alla de förberedelser som jag var rekommenderat att göra i god tid innan föreställningen började.

Strax innan föreställningen började kunde jag se att delar av publiken började inta sina platser, men det var inte som det brukade vara. Eller som jag brukar uppleva det från andra streamade föreställningar. Förmodligen berodde det på att jag inte direkt hörde några röster som jag kunde koppla till det som jag såg pågå på scenen.

Småningom kom föreställningen igång och då blev det liv och rörelse i hörlurarna och på scenen framför mig.

Det blev en fin musikalisk upplevelse och där jag framförallt imponerades av det utmärkta ensemblespelet. Lite besviken blev jag ibland när stjärnan Sanne Nielsen var på scenen och sjöng, men antingen hade jag en dålig kväll, men jag upplevde inte att hon var i sin bästa form.

Roligast på scen blev Marianne Mörcks insats som Fanny Brice´s mamma och inte minst tillsammans med sitt pokergäng som hade begränsade insatser.

Alexander Lycke gjorde en utmärkt insats som Nick Arnstein. Dessutom var det roligt att lyssna till hans röst; det är säkerligen nästan tjugo år sedan han spelade i West Side Story också på Malmö Opera

Det fanns många tillfällen för ensemblegänget att sprida dans och glädje. Malmö Operaorkester visade sig från sin bästa sida och det var fart och fläkt över musicerandet från början till slut.

Bäst på plan tyckte jag att Oscar Pierrou Lindén var i rollen som Eddie Ryan. Han går från klarhet till klarhet i föreställning efter föreställning.

Sammantaget var det en utmärkt föreställning och jag tror egentligen inte att upplevelsen hade blivit starkare i salongen särskilt med tanke på att helt i enlighet med regler bara får sitta femtio personer i salongen.

MEDVERKANDE

MUSIK Jule Styne
SÅNGTEXTER Bob Merrill
MANUS Isobel Lennart
SVENSK ÖVERSÄTTNING Calle Norlén
MUSIKALISKT ARRANGEMANG & DIRIGENT Joakim Hallin
REGI Ronny Danielsson
SCENOGRAFI Martin Chocholousek
KOSTYM Camilla Thulin
LJUS Fredrik Jönsson
LJUD Avgoustos Psillas
KOREOGRAFI Roger Lybeck
STEPPKOREOGRAFI Sara Lehmann

ROLLER

Fanny Brice: Sanna Nielsen
Nick Arnstein: Alexander Lycke
Mrs Brice: Marianne Mörck
Mrs Strakosh: Ann-Louise Hanson
Florenz Ziegfeld: Johan Rabaeus
Eddie Ryan: Oscar Pierrou Lindén
Tom Keeney: Michael Jansson
Emma Jenny Holmgren (US Fanny Brice)
John Erik Gullbransson (US Florenz Ziegfeld)
Ziegfeldtenoren och repetitören David Lindell (US Tom Keeney)
Heckie Rasmus Mononen (US Eddie Ryan)
Mrs Meeker Carina Söderman (US Mrs Brice)
Mrs O’Malley & Madame Renaldi Annica Edstam (US Mrs Strakosh)
US = understudy, ersättare vid sjukdom

ENSEMBLE

Anna Holmström
Davio Di
Emmie Asplund Eriksson
Erik Høiby
Karolina Engelbrektsson
Kyra Bergman
Leila Jung
Marcus Elander
Patrik Riber
Paula Santa Eufemia
Robin Fajardo
Teodor Wickenbergh
Tommy Englund

Malmö Operaorkester

Mer att läsa

Malmö Opera

About Jule Styne

Fanny Brice – c. 1915-1925 – Ziegfeld by Alfred Cheney Johnston. Restored by Nick and jane for Dr. Macro’s High Quality Movie Scans Website: http://www.doctormacro.com/index.html. Enjoy!