Stuart Neill amerikanskfödd tenor

Stuart Neill amerikanskfödd tenor

Stuart Neill har de senaste åren etablerat sig som en av världens ledande klassiska tenorer. Han har framträtt vid många av världens ledande operahus. Han debuterade på Metropolitan Opera som Arturo i I Puritani. Därefter har han bland annat sjungit på La Scala i Milano som Edgardo i Lucia di Lammermoor, på Opéra National de Paris som Sångaren i Rosenkavaljeren och på Covent Garden som Riccardo i Verdis Oberto. Andra operahus där han har gjort stora roller är bland andra Lyric Opera of Chicago, Teatro La Fenice i Venedig och Dallas Opera, USA.

1992 belönades han med första pris i Luciano Pavarotti Vocal Competition. Han studerar för Roberta Knie och Richard Raub.

På konsertscenen har han etablerat sig som en världsledande uttolkare av tenorpartierna i Verdis Requiem och Berlioz vokalverk. Han har sjungit med symfoniorkestra som New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Israel Philharmonic, Dresdener Staatskapelle med flera.

2007 debuterade han som Radames i Aida på Opera på Skäret och 2008 sjunger han Cavaradossi ur Tosca på Opera på Skäret och Manrico i Trubaduren på Kungliga Operan i Stockholm.

Sommaren 2011 sjunger han Don José i “Carmen” på Opera på Skäret.

Våren 2013 sjöng han åter Manrico i Trubaduren på Kungliga Operan i Stockholm

Läs mer

Stuart Neill web-site

Artist Management for Stuart Neill

Stuart Neill sings Nessum Dorma from Turandot

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Related posts

Kommentera