Stuttgart operastad i Tyskland med Staatsoper

stuttgartstaatsoper

Stuttgart operastad i Tyskland med Staatsoper

Stuttgart är huvudstad i den tyska delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Staden ligger mellan Schwarzwald och de Svabiska alperna i den så kallade Stuttgartkitteln, som består av dalgångarna hos ett …

Stuttgart – In English

Stuttgart – Travel Guide

Staatsoper Stuttgart

Württembergisches Staatstheater (1452 platser) öppnades 1912 och ersatte den nerbrunna hovteatern. Det nya komplexet bestod av två salonger och var på sin tid världens största. Max Reinhardt, som satte upp urpremiären på Strauss Ariadne på Naxos alldeles efter invigningen, ansåg att det var världens vackraste teater. Från 1908 hade Max von Schillings varit knuten till Stuttgartoperan, där han till sin avgång 1918 dirigerade inte mindre än 34 uruppföranden, däribland sin egen Mona Lisa (1915) och Zemlinskys Eine florentinishe Tragödie (1917).

Han efterträddes av Fritz Busch som fullföljde traditionen med uruppföranden av nyskrivna verk bl a Hindemiths Nusch-Nuschi och Mörder, Hoffnung der Frauen (1921), men det lyckades Carl Leonhardt att 1933 högtidlighålla 50-årsminnet av Wagners död med en cykel som bestod av samtliga dennes 13 musikdramatiska verk.

Den stora salongen klarade sig tämligen oskadd genom andra världskriget men den lilla blev fullständigt förstörd och återinvigdes först 1962.

Efter kriget blev Stuttgartoperan, under ledning, av generalmusikdirektor Ferdinand Leitner (1947-89) ett av Tysklands främsta operahus med tonvikten på Wagner och moderna verk. Berömda regissörer som Günther Rennert, Wieland Wagner, Jean-Pierre Ponnelle och Götz Friedrich har starkt bidragit till detta och sångarnas nivå har också alltid legat högst i Stuttgart.

Av sångare från förra seklet kan nämnas Margarethe Teschemacher, Martha Mödl, Anja Silja, Karl Erb, Karl Aagaard Oestvig, Fritz Windgassen, Ludwig Suthaus, Fritz Wunderlich, Peter Hoffmann och inte minst Wolfgang Windgassen, som avslutade sin karriär som operachef i Stuttgart 1970-74.

Länktips

Wikipedia about Staatsoper Stuttgart

Länk till Staatstheater i Stuttgart

 

 

swish