La rondine från Metropolitan Opera – synopsis

2011-08-13 21;41;35

La rondine från Metropolitan Opera – synopsis

Musik: Giacomo Puccini|Text: Giuseppe Adami

Uruppförande: Monte Carlo, Theatre du Casino 27 mars 1917. Svensk premiär: Göteborg, Stora Teatern 4 oktober 1929.

Libretto

Här kan du hämta librettot till La Rondine på italienska och spanska

Produktionsteam

|Dirigent: Marco Amiliato|Regissör: Stephen Barlow|Scenografi: Ezio Frigerio|Kostymdesign : Franca Squarciapino|Ljusdesign :Duane Schuler|

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
MagdasopranAngela Gheourghiu
RuggerotenorRoberto Alagna
LisettesopranLisette Oropesa
PruniertenorMarius Brenciu
RambaldobasSamuel Ramey
YvettesopranMonica Yunus
BiancasopranAlyson Cambridge
SuzymezzosopranElizabeth DeShong
PérichaudbarytonDavid Won
CrébillonbasDavid Crawford
GobintenorTony Stevenson
GeorgettesopranAnne Nonnemacher
GabrielesopranBelinda Oswald
LolettealtAlexandra Newland
AdolftenorMarty Singleton
SingersopranAshley Emerson
RabonnierbasJason Hendrix
ButlerbasRoger Andrews

Akt I

Paris under 1920-talet. Den välbärgade Rambaldo och hans älskarinna Magda har bjudning med vänner från teater- och litteraturvärlden. Prunier,som är poet och älskar Magdas jungfru Lizette,hävdar högt att den romantiska kärleken har blivit modern igen. Det är bara Magda som tar honom på allvar. Prunier sjunger en ballad som han har skrivit om en flicka som avvisar en konungs kärlek. Magda sitter vid pianot och avslutar sången med en egen vers som berättar om hur flickan blir kär i en student. Hon tänker på sina egna förälskelser och minns mötet men ung man på Bulliers restaurang. Rambaldo säger att han förstår vad kärlek innebär och ger Magda ett pärlhalsband. Hon tar emot det utan att ändra sin uppfattning att kärlek inte har något med rikedom att göra.Prunier erbjuder sig att spå Magda i handen.Han säger att hon kommer att resa söderut i jakten på romantik och lycka, precis som “la rondine”, svalan. Rambaldo presenterar en besökare, Ruggero, som är son till en barndodmsvän. Han är ny i Paris och vill veta var man kan tillbringa kvällen. De bestämmer sig för Bulliers och Ruggero ger sig iväg. Lizette säger flörtigt till Prunier att det är hennes frikväll och de två följer med Ruggero. Magda beslutar sig för att stanna hemma men ändrar sig sedan. Hon klär ut sig till butiksflicka. övertygad om att ingen kommer att känna igen henne ger hon sig av mot ett äventyr på restaurangen.

Akt II

På Bulliers restaurang är det livligt med en mängd artister, studenter och unga kvinnor.Ruggero sitter ensam vid sitt bord. När Magda kommer in omges hon av flera unga män men hon säger att hon är upptagen av en träff med Ruggero, men han känner inte igen henne. Hon presenterar sig som Paulette. När hon retar honom för hans kärleksaffärer så svarar han att om han någonsin skulle bli kär i en kvinna skulle det vara för all framtid. De samtalar och dansar och förstår så småningom att de har blivit kära i varandra. Prunier och Lizette gör entré. Hon hajar till när hon ser Magda men Prunier som har förstått situationen, övertygar Lizette att det är någon annan som råkar likna Magda. Plötsligt kommer Rambaldo in och ber Lizette att hålla Ruggero utom synhåll.Rambaldo kräver en förklaring från Magda för hennes påhitt. Hon svarar att hon har funnit den sanna kärleken och kommer att lämna honom. Rambaldo bugar ironiskt och utrycker sitt hopp om att hon inte ska ångra sig. Ruggero återkommer och Magda ger sig av med honom mot ett nytt liv.

Akt III

Magda och Ruggero har haft sin bostad i en villa på Rivieran, men pengarna börjar ta slut. Ruggero har skrivit till sin mor för att få tillstånd att gifta sig och målar upp en idyllisk bild av sin familjs hem på landet. Magda blir bestört över att hennes älskare inte vet något om hennes förflutna. Efter att Ruggero har gett sig av anländer Prunier och Lizette i fullt gräl:han har försökt göra en sångerska av hennenen hennes debut blev en katastrof. Magda säger till Lizette att hon skulle bli glad att få ta henne i tjänst igen. Prunier som inte vill se Magda fortsätta leva i sin fantasivärld, lämnar fram ett meddelande från Rambaldo som är villig att ta henne tillbaka villkorslöst.Ruggero kommer nu tillbaka med ett brev från sin mor som är förtjust att hennes son funnit en god och dygdig fästmö. Magda bekänner medbrustet hjärta att hon kan fortsätta att vara hans älskarinna men aldrig bli hans fru. Han hävdar att han älskar henne ändå, men hon vill inte förstöra hans framtid. Hon lämnar den förkrossade Ruggero och går tillbaka till sitt gamla liv.

Related posts