Sydney operastad Jörn Utzon i Australien

Sydney operastad Jörn Utzon i Australien
sydney
Sydney operastad Jörn Utzon i Australien

Sydney operastad Jörn Utzon i Australien

 

Sydney Operahus

Är världens mest kända operabyggnad  även de som inte är förtjusta i opera som konstform känner i alla fall till det spektakulära operahuset i Sydney.

Redan i slutet av 1940-talet började man planera för ett operahus i Sydney. Det var dirigenten Eugene Goossens som menade att den dåvarande lokalen,Sydney Town Hall, var på tok för liten för opera och konserter. 1954 hade Goossens lyckats få New South Wales premiärminister Joseph Cahill intresserad av projektet. Platsen man valde var Bennelong Point nära Sydney Harbour Bridge.

Hösten 1955 utlystes en arkitekttävling. Man planerade för en byggnad som innehöll en stor salong med 3 000 platser och en mindre med 1 200. Dessa skulle användas till operauppsättningar, konserter och balett och teaterföreställningar. Man fick in 233 bidrag från 32 länder och vinnare blev den danske arkitekten Jörn Utzon. Han hade ritat sitt förslag utan att ens ha besökt Sydney!

Från början hade Utzons förslag refuserats, men arkitekten Eero Saarinen, som anslöt sig till juryn i ett sent skede, ansåg förslaget briljant och fick de övriga i juryn till att ändra sig till Utzon´s fördel. Budgeten var från början 7 miljoner australiska dollar men slutnotan hamnade på över 100 miljoner dollar. Byggnaden skulle stå färdig i början av 1963, men invigningen skedde först 10 år senare.

Bygget skedde i tre faser: först själva huskroppen som byggdes från 1959 till 1963, sedan de komplicerade taken som ser ut som segel. Byggtiden för dessa var från 1963 till 1967. Slutligen kom turen till inredningen samt konstruktionen av de olika salongerna och andra utrymmen som var färdigställda först 1973.

Utzons komplicerade takkonstruktioner var stötestenen. Man satte igång att bygga innan alla ritningar var klara och man fick flera gånger ändra och bygga om, vilket givetvis slukade pengar. Taken är täckta av över en miljon vitglaserade klinkerplattor tillverkade av lera bruten i trakten av Ekeby i Skåne och framställda på fabriken Skrombergaverken som vid denna tiden ägdes av Höganäs-Billeholm AB.

Ny regering

1965 fick Australien en ny regering under ledning av Robert Askin. Han satte press på de ansvariga för byggprojektet, och för att vinna tid och pengar föreslogs en rad kompromisser. Detta resulterade i att Jörn Utzon hoppade av hela projektet. Han ersattes av flera inhemska arkitekter, som främst ansvarade för interiören av operahuset.

Trots namnet, Sydneyoperan, är konserthallen den största lokalen i huset och rymmer 2 700 person -The Opera Theatre rymmer 1500 personer och orkesterdiket enbart 70 musiker, vilket gör att man inte kan spela de största operaverken! Man använder därför ibland även konserthallen för operaföreställningar. Därutöver finns det tre mindre scener för teater.

Invigning

Invigningen ägde rum den 20 oktober 1973 med Beethovens nionde symfoni i närvaro av drottning Elisabeth II. Arkitekten Jörn Utzon var inte inbjuden och hans namn nämndes inte i samband med invigningen.

I slutet av 1990-talet tog the Sydney Opera House Trust kontakt med Utzon för att gräva ner stridsyxan. Man ville involvera honom i planeringen av förbättringar och ombyggnader av operahuset. Bl.a.konstruerades ett speciellt rum som idag bär Utzons namn. Jörn Utzon avled den 28 november 2008.

Före invigningen hade man provspelat både opera och konserter. Den första operaföreställningen ägde rum i slutet av september med Prokofievs Krig och fred. Vår egen världsstjärna Birgit Nilsson var solist vid den första offentliga konserten den 29 september 1973 och blev även den första sångare att ge en romansafton en vecka senare.

Sydneyoperan lockar väl inte till sig de allra största stjärnorna, men Dame Joan Sutherland och hennes man Richard Bonynge var mycket verksamma här framtill 1990 då Dame Joan pensionerade sig. Richard Bonynge dirigerar dock fortfarande någon produktion varje säsong.

Operasäsongen varar hela året men delas mellan Sidney och Melbourne. Opera Australia ger föreställningar i Sydney under januari till mars och från juni till oktober. 2010 ger man 5 produktioner i Sydney under perioden juni-oktober. Besök deras hemsida

Eller ring telefon: +61292507777. Biljettpriserna varierar från 50 till 160 AUD, vilket motsvarar 300 till 960 SEK.

Leif Nilsson, redaktör för medlemstidningen OV-Revyn OperaVännerna vid Kungliga Operan i Stockholm

Läs mer

Wikipedia om Sydney

Wikipedia about Sydney

Tourist-Information about Sydney

Mer om operahuset i Sydney (In English)

About Traveling

Länkar till operahus i Sydney

Opera Australia

Pacific Opera

Pinchgut Opera

Rochdale Opera

Related posts