Sylvia Lindenstrand mezzosopran född 1941

Sylvia Lindenstrand mezzosopran född 1941 Sylvia Lindenstrand mezzosopran verksam på Kungliga Teatern i Stockholm

Sylvia Lindenstrand, född 24 juni 1941 i Stockholm, är en svensk operasångerska (mezzosopran). Hennes röst är djup och sensuell – mellan mezzosopran och alt. Sylvia Lindenstrand var elev till Hjördis Schymberg.

Sylvia Lindenstrand mezzosopran född 1941

Sylvia Lindenstrand har framträtt i ett flertal roller på Kungliga Teatern i Stockholm till vilken hon var fast knuten 1964–91. Hon debuterade där 1963 som Olga i Eugen Onegin. Under denna period var hon också engagerad vid Drottningholmsteatern. I en nyuppsättning av Bizets opera Carmen på Kungliga Teatern 1988–89 sjöng hon titelrollen. Denna uppsättning gick sedan på turné i övriga Sverige – bland annat till Luleå och Växjö.

Bland Sylvia Lindenstrand främsta övriga roller kan nämnas Octavian i Rosenkavaljeren, Grevinnan i Figaros bröllop, Orfeus i Orfeus & Eurydike, Rosina i Barberaren i Sevilla, Charlotte i Werther av Jules Massenet, och flera Wagner-roller – Brangäne, Fricka och Kundry.

Kompositören Daniel Börtz tonsatte Euripides tragedi Backanterna med Lindenstrands röst i tankarna för rollen som Dionysos.Ett halvår före premiären 1991 på Kungliga Operan kom så beskedet, att hovsångerskan Lindenstrand avsåg att utnyttja sin lagliga möjlighet och rätt att gå i pension vid fyllda femtio. Med Backanterna kom en länge efterlängtade succé för Kungliga Operan. Från La Scala, Parisoperan, och världsutställningen i Sevilla kom frågor om gästspel liksom från operan i Prag,Houstonoperan i Texas och från backanternas hemland Grekland.

Det var smickrande, men kostsamma inbjudningar för operachefen Eskil Hemberg, eftersom de av Ingmar Bergman handplockade artisterna inte stod på operahusets lönelista. Det gjorde inte heller den nyligen pensionerade huvudrollsinnehavaren Lindenstrand – Bergmans första namn och villkor när han antog uppdraget.

Sylvia Lindenstrand har sjungit Kundry i Wagners Parsifal i Danmark vid Den Jyske Opera (DJO) och har gästspelat i bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland samt vid operafestivalen i Glyndebourne och Wagnerfestspelen i Bayreuth (1964).

Sylvia Lindenstrand har medverkat i Orphei Drängars Caprice, Jacobs stege, Nöjesmaskinen och Så ska det låta.

Priser och utmärkelser

  • 1967 – Léonie Sonnings musikstipendium
  • 1978 – Svenska Dagbladets operapris
  • 1983 – Hovsångare
  • 1991 – Jussi Björlingstipendiet
  • 1992 – Ledamot nr 878 av Kungliga Musikaliska Akademien

Bayreuther Festspiele

Lindenstrand sjöng i Bayreuth 1964

 Läs mer