Tänk Om – Sverigepremiär på amerikansk musikal

Tänk Om - Sverigepremiär på amerikansk musikal Tänk Om - Sverigepremiär på amerikansk musikal

Tänk Om – amerikansk musikal som gjorde succé på Broadway. Det kan jag inte med bästa vilja i världen  påstå att Sverige-premiären gjorde i går kväll på Malmö Opera. Det är nog en av de tråkigaste musikal upplevelserna jag har haft sedan jag upplevde min första musikal på Stora Teatern i Göteborg nämligen “The Most Happy Fella” 1959.Musikalen saknar  melodier som jag kan minnas och det finns inget att nynna på varken i pausen eller efter föreställningen. Dessutom är föreställningen är lång som ett ösregn.

Tänk Om – Sverigepremiär på amerikansk musikal

Handlingen är tänkt att skildra en kvinna som efter att ha varit gift i tio år skiljer sig och  vad som händer om hon  hade gjort ett annat val. Föreställningen handlar alltså om vad som händer vid de olika rekonstruerade valen men det är  för lite skillnad mellan de rollkaraktärerna Lisa och Betty. Linda Olsson är på scen i stort sett i hela föreställningen och det får ju betraktas som en krävande insats, men jag är inte speciellt imponerad av varken gestaltning eller sång.

Det blir otydligt med så lite skillnad som en förändring av håret eller ett par glasögon skall illustrera två olika val och hur de utvecklar sig.

Det är fullt möjligt att det hade kunnat bli roligt i en film, men som musikal blir det tyvärr bara tråkigt.

Scenografiskt blir det en irriterande och närmast förvirrande upplevelse med sex, typ skateboards-ramper, som flyttas runt i ett stort antal scener och med flitigt användande av vridscenen  och rullgardiner som går upp och ner.

Vokalt sett, bland damerna, är det Kate och Anne dvs Karolina Funke och Sara Lehmann som imponerar mest och av herrarna är det framförallt John, som gestaltas av Christopher Wollter och Lucas  som sjöngs av Jonas Brehmer som imponerar mest. Nils Närman Svensson sjunger ett stycke i slutet av föreställningen som gör att han hamnar i framkant.

Det är en amerikansk musikal som borde ha anpassats till svenska förhållanden, men om du gillar musikal så missa inte Tänk Om/If/Then.

Om föreställningen

Sverigepremiär 11.2.2017 på Malmö Opera

Upphovspersoner

Musik: Tom Kitt|Sångtext & text: Brian Yorkey|Svensk översättning: Erik Fägerborn

Kreativt team

Scenografi: Julia Przedmojska
Kostym och mask: Helle Carlsson
Ljus: Mikael Sylvest
Ljud: Jonas Johansson
Koreografi: Ambra Succi
Regi: Philip Zandén
Dirigent: Josef Rhedin

Medverkande

Linda Olsson, Karolin Funke, Jonas Brehmer, Christopher Wollter, Michael Jansson, Sara Lehmann, Nils Närman Svensson, Tuva B Larsen, Elisabeth Hammersböen Rustad, Magnus Lundgren, David Dio, dansare och ensemble

Läs mer