Tannhäuser på DNO & Ballett i Oslo – synopsis

Tannhäuser på DNO & Ballett i Oslo - synopsis

Tannhäuser på DNO & Ballett i Oslo – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta librettot till Tannhäuser eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH

Premiär

Uruppförande: Dresden Hofoper 19 oktober 1845. Svensk premiär: Stockholm, Mindre Teatern 16 augusti 1876. Sett föreställningen:26.3.2010 på Nasjonaloperaen i Oslo

FÖRSTE AKT

Tannhäuser finner veien inn i det skimrende Venusberget, der han opplever oversanselig kjærlighetsglede sammen med kjærlighetsgudinlen. Likevel lengter han snart bort fra denne kunstige verdenen og tilbake til realiteten, og bønnfaller Venus om å la ham gå. Hun reagerer først med fortvilelse og raseri, men er sikker på at han blir utstøtt av menneskene og vil komme tilbake til henne og be om medlidenhet. Han motsier henne,siden han bare lengter etter døden. Da han til slutt påkaller jomfru Maria,befinner han seg plutselig i virkeligheten, der fortiden griper tak i ham igjen. Landgreve Hermann og hans trofaste riddere tilbyr nå den bortkomne hans tidligere plass i Minnesangernes krets. Tannhäuser akseperer dette først da Wolfram gjenkaller minnet om Elisabeth. Hun har unngått samfunnet siden Tannhausers forsvinning.

ANNEN AKT

I glede over Tannhausers tilbakekomst trår Elisabeth inn i sangersalen.Wolfram bringer Tannhäuser til henne, og da Elisabeth erklærer sin kjærlighet til Tannhäuser, drar han henne med i en lovsang til hans nyervervede livserkjennelse. Wolfram gir avkall på håpet om selv å vinne Elisabeth.Heie menigheten marsjerer inn for å overvære sangernes kappestrid, der Minnesangerne skal utdype kjærlighetens vesen. Mens Wolfram kaster et forklarelsens og Biterolf et krigersk blikk på kjærligheten, uttrykker Tannhauser kompromissløst og provoserende sin sanselige erfaring, og synger henrevet en hyldningssang til Venus. Alle kaster seg forferdet over ham for å straffe dette tabubruddet med døden, men Elisabeth avverger katastrofen ved å be om nåde for den frafalne, som så dødelig har såret hennes sjel. Tannhäuser erkjenner skyldbevisst konsekvensene av sitt mistak, og drar til Roma for å gjøre bot.

TREDJE AKT

Elisabeth venter forgjeves på Tannhäuser hjemkomst. Hun takker taust nei til Wolframs tilbud om å gå med ham, og gir avkall på det jordiske livet for heller som jomfru i himmelen å be om frelse for sin elskede. Wolfram sender sin sang til aftenstjernen etter henne. Da komner Tannhäuser og forteller Wolfram hvordan paven har fordømt ham til evig tid. Nå søker han nedbrutt etter veien tilbake til Venusberget.Den stolte kjærlighetsgudinnen viser seg, men Wolfram påkaller igjen Ehsabeths navn, og Tannhäuser synker døende sammen. Alle priser troens og frelsens velsignelse.

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts