Taras Shtonda bas från Ukraina

Taras Shtonda bas från Ukraina

Taras Shtonda, bas från Ukraina, är utbildad vid Musikkonservatoriet i Kiev. Han har vunnit pris i många internationella sångtävlingar, bl a J Gayarre Vocal Contest i Pamplona, Francisco Vinas Vical Contest i Barcelona och första pris i Maria Callas Grand Prix i Atén.

Sedan 199? är Shtonda solist vid Nationaloperan i Ukraina, där han har gjort roller som Filip II och Storinkvisitorn i Don Carlos, Zaccaria i Nabucco, Ramphis i Aida, Don Basilio i Barberaren i Sevilla, Méphistophélés i Faust och Gremin i Eugen Onegin.

Från 2007 är han också solist vid Bolshoiteatern i Moskva, där han sjungit bl a Russlan i Russlan och Ludmila, präst i Katerina Izmalova, kung René i Mazepa och Primen i Boris Godunov. Shtonda har också gästat bl a Mariinsky-teatern i S:t Petersburg och Covent Garden i London. Han har turnerat i stora delar av östra och västra Europa, Brasilien och Sydkorea och gästat Höstfestivalen i Prag, Ljubljanas internationella festival, Operafestivalen i Savonlinna m fl.

Shtonda har också gjort en mängd CD-inspelningar. Till Malmö Opera kom han direkt efter att han sjungit furst Gremin i Eugen Onegin på DNO & Ballett  i Oslo.

 

Aktuella och kommande engagemang

 Nov 15-Jan 16 Eugene OneginPrince Gremin ruMalmö Opera, MalmoDir.: M Jurowski / G Bühl; Prod.: Theorell

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Hoffmanns äventyrLindorf/Coppelius/Dr Mirakel/DapertuttoMalmö Opera21.4.2011
Luisa MillerGreve WaltherMalmö Opera17.11.2012
AidaRamfisMalmö Opera20.3.2015
Eugen OneginFurst GreminMalmö Opera på Malmöfestivalen16.8.2015
Eugen OneginFurst GreminMalmö Opera14.11.2015
Eugen OneginFurst GreminMalmö Opera7.1.2016

 

Läs mer

Marinsky

Bolshoi 

Operabase

Naxos om Luisa Miller på dvd

Artist Management

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera