Terrence McNally, librettist

mcnallyterrence
Terrence McNally, librettist

Terrence McNally, librettist

Född 1939. Uppvuxen i Corpus Christi i Texas. Han var ett ensamt barn som lyssnade på radioteater odi direktsändningar från Metropolitan Operan. Han byggde en modell avoperan. På den gjorde han scenbilder som han senare sa »var verkligare än verkligheten».

Ur dessa fantasier växte så småningom en stor repertoar fram. Mer än 20 pjäser har Terrence McNally skrivit. Broadwaysuccén Frankie and Johnny at the Claire de Lune skrev han om till filmmanus. I filmen medverkade Al Pacino och Michelle Pfeiffer.

En av hans ofta spelade pjäser, Masterclass, handlar om Maria Callas. Tillsammans med kompositören John Kander och sångdiktaren,Fred Ebb skrev han musikalen Spindelkvinnans Kyss. För den fick Terrence McNally 1993 en Tony för bästa musikalmanus.

Den konstnärlige ledaren för the San Francisco Opera försökte flera gånger få Terrence McNally att skriva ett operalibretto for hans opera. Men inte förrän inför projektet »Dead Man Walking» lyckades han övertala honom.

Annonser

Om du köper dina böcker, datorer,cd-inspelningar,resor operabiljetter eller andra biljetter på nedanstående länkar får jag en liten provision. Det är ett snabbt och enkelt sätt att visa din uppskattning och som tack för hjälpen för den servicen, som du får genom att använda mina operasidor.

Buy Music CDs at CD Universe. Audio Samples and Reviews Available on Music New Releases

Operainspelningar på cd och dvd från Amazon – Operarecordings on CD and DVD

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts