Elephant Man at NorrlandsOperan – synopsis

Elephant Man at NorrlandsOperan – synopsis

The Elephant Man på NorrlandsOperan

Kompositör och librettist

Musik: Carl Unander-Scharin|Text: Michael Williams

Libretto

Här kan du hämta librettot till The Elephant Man

Premiär

Uruppförande: NorrlandsOperan i Umeå 6 oktober 2012

Akt I

Här kan du läsa vad som händer i varje akt.Läs inte texten innan föreställningen om du inte vill veta slutet i förväg!

Akt 1

Som ung pojke tvingas Joseph Merrick av sin styvmor att sälja sybehör på Londons gator. Han längtar efter sin döda mor och efter ett hem där han blir älskad.

Flera år senare. Freak Show-ägaren,Tom Barker, välkomnar publiken till den senaste attraktionen ”The Elephant Man”. I publiken finns hallicken Joseph Silver och de prostituerade Dark Annie, Long Liz,Kate, Polly och Ginger. Men innan Barker hinner visa upp sin nya attraktion, stängs showen ner av polisen.

En läkare, Dr Treves, fascineras av Joseph Merrick och betalar Barker för att få undersöka honom. Joseph flyttas till London Hospital. Samtidigt kommer nyheten att Polly har hittats mördad.

Ginger är djupt berörd över Pollys död och försöker se en väg att vända sitt liv i en annan rikting. Men fattigdomen lämnar henne inget val.

Under sitt arbete med Joseph Merrick upptäcker Dr Treves att det döljer sig en högst intelligent människa bakom hans monstruösa yttre. Joseph blir plötsligt en känd person i Londons högre kretsar som radar upp sig för att få träffa honom, bland dessa Lord Buckley, skådespelaren Marie Lloyd och Prinsessan av Wales.Joseph har äntligen fått ett eget hem på sjukhuset där han få stanna resten av sitt liv, men hans längtan efter kärlek finns kvar och drömmen om att få träffa en kvinna som ser bortom hans yttre.Ytterligare en död kvinnokropp hittas – Dark Annie. En arg folkmassa samlas utanför sjukhuset och anklagar Elefantmannen för morden.

Akt 2

I London sprider sig skräcken för Jack the Ripper. Tom Barkers teaterföreställning av Dr Jekyll and Mr Hyde avbryts, när två nya mord upptäcks. Även Gingers syster Marie är plötsligt försvunnen.

Joseph Silver har lovat Merrick ett möte med en kvinna som garanterat inte bryr sig om hans utseende och skickar in Ginger med ögonbindel i hans rum. Joseph vaknar från en orolig dröm när han får syn på henne.

Gingers inledande osäkerhet förvandlas till sympati när Joseph öppnar sitt hjärta för henne. Ett kort ögonblick av närhet avbryts av en hånskrattande Joseph Silver.Ginger skriker till när hon får syn på Merrick, men inser snabbt att det är Silver som är det riktiga odjuret.

Silver avslöjar sitt förakt för kvinnor och erkänner att han själv är Jack the Ripper.Planen är att döda Ginger så att monstret ”The Elephant Man” får skulden. När Silver går till attack mot Ginger springer Merrick emellan och Silver dödas istället.

Tom Barker upptäckter vad som har hänt och gör sig av med den döda kroppen. Under tiden sjunker Joseph ner i sin säng och vilar för första gången huvudet på kudden som en vanlig människa, fullt medveten om att detta innebär hans död.

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts