The Importance of being Earnest 2017

The Importance of being Earnest 2017 Oscar Wilde i Vadstena med The Importance of being Earnest Bild: Napoleon Sarony

Urpremiären på teaterpjäsen med musik ,The importance of Being Earnest, möttes med stormande stående ovationer. Det var ytterst välförtjänt även om jag efter första akten på trettiofem minuter undrade hur detta skulle sluta så fanns det egentligen ingen anledning till oro.

The Importance of being Earnest 2017

Nykomponerad operamusik har sina brister och förtjänster, men här blev det nittio minuters lättillgänglig musik som dessutom dirigerades med förtjänst av tonsättaren själv B Tommy Andersson.

Det lät mycket bra från orkestern som denna gång hade placerats vid sidan, vilket gjorde att jag inte kunde se varken dirigent eller orkester i aktion.

Föreställningen framfördes i ett antal scener  i ett rappt och elegant tempo och bara att få uppleva de eleganta kostymerna, särskilt bland herrarna var värd en resa till Vadstena.

Det brukar vara ganska varmt i Bröllopssalen, men denna gången kändes det nästan svalt, men det var inte helt lätt att finna en bekväm sittställning. Nu i efterhand förstår jag att jag skulle ha suttit på kudden och inte haft den som ett stöd för ryggen.

Musikaliskt och sceniskt var det en alldeles utmärkt operaupplevelse och jag måste beundra det konstnärliga teamet som med små medel lyckats skapa en illusion av att vi både var i en elegant London- lägenhet och i trädgården i  en herrgård på landet!

Vokala insatser

Vokalt  imponerades jag helt av det unga gardet och hovsångerskan Ingrid Tobiasson, och den sceniska gestaltningen lämnade inget i övrigt att önska.

Varje sångare hade ett utmejslat sceniskt porträtt och då tänker jag särskilt på Richard Hamrins figurer och inte minst tenoren Nils Hübinettes landsortspräst.  Tillsammans blev det till ett ensemblespel som jag räknar till en av föreställningens absoluta höjdpunkter!

Det är ju inte helt nödvändigt att i en så entydig ensemble föreställning särskilt framhålla någon sångare.

Om jag ändå får gör detta så får det bland herrarna bli Sebastian Durán och Hannes Öberg och bland damerna Emma Sventelius och Francine Vis.

Avslutningsvis är det en operaupplevelse som jag varmt rekommenderar och då särskilt för dig som är nyfiken på det här med opera, men ändå aldrig har kommit iväg. Det är dags nu!

Om föreställningen

Urpremiär 21.7.2017 Bröllopssalen på Vadstena slott

Upphovspersoner

Musik: B Tommy Andersson|Libretto: William Relton som bygger på Oscar Wilde´s pjäs The Importance of being Earnest

Kreativt team

Dirigent: B Tommy Andersson
Regi: William Relton
Scenografi och kostym: Marika Feinsilber
Mask – och perukdesign: Anne – Charlotte Reinhold
Ljusdesign: Anna Wemmert

Solister

Jack (John) Worthing: Sebastian Durán
Algernon (Algy): Hannes Öberg
Kyrkoherde Frederick Chasuble: Nils Hübinette
Lane och Merriman: Richard Hamrin
Lady Augusta Bracknell: Ingrid Tobiasson
Gwendolen Fairfax: Francine Vis
Cecily Cardew: Vivianne Holmberg
Miss Laetitia Prism: Emma Sventelius

Läs mer