Thorsten Dahn ljusdesigner i Norden

Wendy White mezzosopran

Thorsten Dahn ljusdesigner i Norden

Med över 250 olika produktioner i Norden, Estland och Sydkorea har Thorsten Dahn arbetat med opera och teater och på teatrar som GöteborgsOperan, Stockholms Stadsteater,Göteborgs Stadsteater, NorrlandsOperan, Riksteatern, Drottningholms Slottsteater samt Skånska Teatern. På Malmö Opera och Musikteater har han samarbetat med Marianne Mörck och arbetat med operaföreställningaran Lucia di Lammermoor, Turandot, Aida, Eugen Onegin och Don Giovanni.

Säsongen 2001-2002 designade Thorsten ljuset till Gökboet på Helsingborgs Stadsteater och En Midsommarnattsdröm med teatern.nu i Malmö. På Dunkers kulturhus har han fungerat som konstnärlig ljuskonsult och stått för ljusdesign till permanentutställningarna Vikten av Vatten och Fragment. Han har även skapat ljus- och ljudinstallationen i Tycho Brahes observatorium Stjerneborg på Hven.

Elektra

Hösten 2002 arbetade han med Sorgen klär Elektra på Helsingborgs Stadsteater och Dröm om hösten på Malmö Dramatiska teater. Under senare år har han ljussatt utställningen Människor som vi på Landskrona Museum samt Pocket Plays på Helsingborg Stadsteater, Som ni vill ha det på teatern.nu, West Side Story på Malmö Opera och Musikteater, Aida i Dalhalla, Stadsmusikanterna på Operaverkstan, Julia och Romeo på Skånes Dansteater, Flugornas Herre på malmö Dramatiska Teater och Ingen jag Har på Theatron.

Våren 2005 ljussatte han bl a Spindelkvinnans Kyss på Malmö Opera och Musikteater Thorsten Dahn erhöll 2001 Region Skånes Kulturstipendium för sina arbeten inom ljusdesign.Han har gjort Börtz Svall som turnerade i Sverige och Karmelitsystrarna är hans andra uppdrag för Kungliga Operan.

Läs mer

GöteborgsOperan

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera