Tid för Puccini: Syster Angelica och Gianni Schicchi

Tid för Puccini: Syster Angelica och Gianni Schicchi Gianni Schicchi. Hanna Husáhr och Joel Annmo. Foto Kungliga Operan/Marcus Gårder

Våren på Kungliga Operan är italiensk! Puccinis dubblett Syster Angelica & Gianni Schicchi ger publiken både sorg, tröst och en skrattspegel. »Vi behöver få skratta efter att vi har fått gråta. Jag tänker att Puccini nog resonerade så«, säger regissören Wilhelm Carlsson. Gianni Schicchi bjuder dessutom på en av operavärldens favoritarior: O mio babbino caro. Premiär på Kungliga Operans stora scen den 19 mars.Syster Angelica/Gianni Schicchi spelas på Kungliga Operans stora scen från den 19 mars till och med den 20 maj.

Tid för Puccini: Syster Angelica och Gianni Schicchi

Två korta operor som båda är juveler i italiensk realistisk opera med Puccini på höjden av sin förmåga. Syster Angelica och Gianni Schicchi är båda starka berättelser om människor som drabbas av kris, som vi både får lida med och skratta åt, men i övrigt varandras motsatser. Puccini förenade medvetet den tragiska berättelsen om nunnan som förlorar sitt barn med den rafflande komedin om en arvstvist.

För syster Angelica bryts det till synes fridfulla klosterlivet på ett brutalt sätt. I komedin Gianni Schicchi, som är så mycket mer än Puccinis mest kända aria ”O mio babbino caro”, handlar det om att lura till sig ett arv på falska premisser. Huvudpersonen hoppas på att inte bli dömd till helvetet, till skillnad från Syster Angelicas tragiska öde som dock slutar i en ljus och himmelsk försoning.Syster Angelica är något så ovanligt som en opera med enbart kvinnliga roller.

För mig är det centrala i operan den kvinnliga gemenskapen. I Puccinis skildring av nunneklostret tar man hand om varandra, man delar livets skeenden. Den – med sekulära ögon rätt obegripliga – religiösa världen, gestaltas av Puccini som en trygg plats, ett kvinnligt kollektiv, säger Wilhelm Carlsson.

I huvudrollen som syster Angelica ser vi världssopranen Camilla Tilling, som även gör rollen som Nella i Gianni Schicchi. Titelrollen i Gianni Schicchi görs av barytonen Jeremy Carpenter.

Övriga roller, i urval:
Hanna Husáhr – Syster Genovietta / Lauretta
Katarina Leoson – Hertiginnan
Karolina Blixt – La Ciesca
Miriam Treichl – Priorinnan / Zita
Joel Annmo − Rinuccio
David Risberg – Marco
Jihan Shin − Gherardo

 

Syster Angelica. Annica Nilsson och Camilla Tilling. Foto Kungliga Operan/Marcus Gårder

 

Handlingen i korthet, Syster Angelica:
Ett liv i kloster är straffet för att Angelica fött ett barn utan att vara gift. Hon lever nu bland de andra nunnorna och odlar sina läkande örter. Familjen har inte hört av sig sedan hon förvisades till klostret och Angelicas tankar vandrar oavbrutet till det barn som tagits ifrån henne.

Handlingen i korthet, Gianni Schicchi:
I Florens år 1299 har släktingarna till Buoso Donati samlats inför hans snara bortgång. De förväntar sig ett arv, men det visar sig att han i stället har testamenterat pengarna till ett närbeläget munkkloster. Familjen försöker nu komma på ett sätt att ändra testamentet och ber den skicklige och förslagne Gianni Schicchi om hjälp.

Gianni Schicchi. Jeremy Carpenter. Foto Kungliga Operan/Marcus Gårder

Läs mer

Operalogg