Tidens og visdommens triumf 2019

Tidens og visdommens triumf 2019

I går var det Danmarks premiär på G F Händels ungdomsverk Il Trionfo Del Tempo E Del Disinganno fritt översatt  till Tidens och insiktens triumf. Det blev på alla plan en formidabel musikalisk och vokal upplevelse och det blev omfattande stående ovationer vid applådtacket, vilket var ytterst välförtjänt!

Tidens og visdommens triumf en formidabel upplevelse

Ensemblen bestod av för mig fyra helt okända solister, men också fyra dansare. Även om de inte var kända för mig så var de både individuellt och tillsammans helt fenomenala vokalt samtidigt som de fullt ut behärskade också det sceniska. De fyra dansarna fullbordar upplevelsen genom att de koreografiskt gestaltar skönheten, njutningen, tiden och visdomen åtminstone som jag upplever det.

Det som framförallt imponerar på mig är hur väl rösterna passar tillsammans, men om jag får särskilt framhålla en sångare blir det tveklöst  den italienska alten Sonia Prina! Hon fick också en stor applåd både under föreställningen som vid applådtacket. Vid applådtacket  fick nog den engelske sopranen Mary Bevan motta det största bifallet, vilket också var välförtjänt! Tenoren Joshua Ellicott svarade för en mycket fin tenoral klang inte minst tillsammans med övriga solister.

För det musikaliska svarade  Concerto Copenhagen under ledning av dess dynamiske ledare Lars Ulrik  Mortensen. Det är fantastiskt att lyssna på den i grunden lättillgängliga musiken,men också att se att dirigenten med små handrörelser kan få fram en sådan välklingande musikalisk njutning. Det är bedövande vackert och mycket njutbart!

Verket är ju egentligen ett oratorium eftersom det på den tiden inte var tillåtet att uppföra operaverk enligt kyrkans regler i Rom.

Musikaliskt vill jag särskilt framhålla första akten även om andra aktens Laschia ch’io pianga blev en stor upplevelse!  Här framförs arian med texten som börjar “Lascia la spina, cogli la rosa”, och det är  den australiensiske mezzosopranen Caitlin Hulcup  som sjunger.

Arian  återanvänder Händel i Rinaldo, men arian hörs första gången redan 1705 i Almira. Verket är från 1707 och kom i omarbetad version med delvis ny titel trettio år senare. (Il trionfo del Tempo e della Verità)

Det blir några föreställningar till på Gamle Scene i Köpenhamn och därefter ges det två föreställningar på Malmö Opera närmare bestämt den 18 och 20 april.

Om du gillar barockopera så är det ett gyllene tillfälle att uppleva Händels musik när han är som bäst! Gör det!

Om föreställningen

Musik Georg Friedrich Händel Libretto Benedetto Pamphili

Team

Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
Regi: Ted Huffman
Scenografi & ljus: Andrew Lieberman
Kostym: Doey Lüthi

Medverkande

Joshua Ellicott (Tempo),  Sonia Prina (Disinganno),  Mary Bevan (Bellezza),  Caitlin Hulcup (Piacere),

4 dansare

Concerto Copenhagen

Ett samarbete mellan Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Malmö Opera

Läs mer