Till glädjen digital konsert på GöteborgsOperan

Till glädjen digital konsert på GöteborgsOperan Ida Falk Winland

Kära publik, som vi önskat att huset nu skulle vara fyllt av er! I stället är operahuset vid älven denna sensommar fyllt av längtan. Längtan efter er, efter den nerv som uppstår i mötet mellan artister och publik.Operakonserten Till glädjen är vår gåva till er. En gåva fylld av sång, musik och längtan, framförd av elva av våra operasolister tillsammans med GöteborgsOperans kör och orkester under ledning av Henrik Schaefer. Konserten avslutas hoppfullt i glädjens tecken med Beethovens An die Freude – Till glädjen.

Till glädjen digital konsert på GöteborgsOperan

Konserten inleddes med ett sorts potpurri som jag inte riktigt kan placera trots att musiken lät mycket  bekant. Tyvärr kunde jag inte heller se att det framgick av filmen. Det var mycket njutbart och visade på vilka resurser som finns i GöteborgsOperans Orkester.

Konserten fortsatte direkt med maktduellen mellan kungen och kyrkans mäktigaste man, storinkvisitorn ur Don Carlos, mellan Mats Almgren och Anders Lorentzson som introducerades av tenoren Daniel Ralphsson.

För att få lugna ner dramatiken fick vi njuta till Katarina Karnéus när hon framförde Casta Diva från Bellinis Norma.

Ingen konsert utan Mozart och här fick vi njuta av ett känt stycke från Don Giovanni en duett mellan Don Giovanni och Zerlina, framförda av Mia Karlsson och Mattias Ermedahl.

Konserten fortsätter med ännu mer av Verdi nämligen nu ur La Traviata eller som den hette från början, Den vilseförda. Här med  sopranen Ida Falk Winland som senare får sällskap av sin Alfredo, tenoren Tomas Lind.

Dags för GöteborgsOperans kör att imponera med Va pensiero, Fångarnas kör ur Nabucco, som när jag började lyssna på klassisk musik hette Nebukadnessar. Effektfullt med kören placerade på olika platser i salongen

Mezzosopranen Ann-Kristin Jones fick briljera med en aria från Rossinis Barberaren i Sevilla.

Konserten fortsatte med en aria från Donizetti Regementets dotter framförd av Mia Karlsson och en aria från Offenbachs Hoffmanns äventyr ( som egentligen inte ingår i originalversionen av verket) med två skönsjungande damer Mia Karlsson och Ann-Kristin Jones.

Dags för konsertens absoluta höjdpunkt, åtminstone enligt min subjektiva uppfattning, några arior från Giacomo Puccinis Tosca, som för övrigt hade premiär i år för 120 år sedan.

Här imponerade sopranen Carolina Sandgren med sin tolkning av Vissi arte, vissi d´amore och Tomas Lind kom inte långt efter med sin personliga tolkning av Sången till livet. Mats Persson imponerade som Scarpia.  tillsammans med Daniel Ralphsson och GöteborgsOperans kör

Enligt nu känd planering kan vi få uppleva Tosca i repris under senaredelen av året. Planerad premiär i slutet av november/december

Konserten avslutades med An die Freunde från Beethovens Nionde symfoni och här visade orkester,kör och solister sin gemensamma styrka på ett alldeles särskilt fint sätt

Det var en fin konsertupplevelse, men den visade oss också tydligt att det som saknades denna gång var just publiken och med hörbart publikentusiasm hade det säkerligen blivit en ännu större upplevelse!

Konserten finns tillgänglig t o m midnatt lördag den 11 september och det är fullt möjligt att se konserten mer än en gång om man så önskar. Det hade ju också varit önskvärt att konserten hade legat kvar åtminstone tills verksamheten åter kommer igång igen på GöteborgsOperan….

 

Medverkande

Dirigent

Henrik Schaefer

Solister

Ida Falk Winland, sopran

Mia Karlsson, sopran

Carolina Sandgren, sopran

Ann-Kristin Jones, mezzosopran

Katarina Karnéus, mezzosopran

Tomas Lind, tenor

Daniel Ralphsson, tenor

Mattias Ermedahl, baryton

Mats Persson, baryton

Mats Almgren, bas

Anders Lorentzson, basbaryton

GöteborgsOperans Kör

GöteborgsOperans Orkester

Arior ur

Nabucco, (Verdi)

Don Carlos, (Verdi)

La traviata (Verdi),

Norma (Bellini),

Don Giovanni (Mozart),

Barberaren i Sevilla (Rossini),

Regementets dotter (Donizetti),

Hoffmans äventyr (Offenbach),

Tosca (Puccini)

An die Freude ur Symfoni nr 9 (Beethoven)

Mer att läsa

GOFilm

GöteborgsOperan

Till glädjen

Om Giuseppe Verdi

Om Giacomo Puccini

Till glädjen digital konsert på GöteborgsOperan

Till Glädjen