Titus med unga norska sångare på Youtube 2021

Titus med unga norska sångare på Youtube 2021

Titus med unga norska sångare på Youtube 2021

I dessa dagar då besök i operahus, åtminstone i Skandinavien är en omöjlighet glädjer jag mig åt utbudet av strömmande opera.I mars gav Den nasjonale Opera i Bergen några föreställningar av W A Mozart´s näst sista opera, La clemenza di Tito från Grieghallen i Bergen.

Sångarlaget bestod av idel unga lovande norska sångare och vilka sångare. Bland de mest kända sångarna räknar jag tenoren Bror Magnus Tödenäs,  Jussi Björling-stipendiat för ett par år sedan.

Det norska yrvädret, Beate Mordal sjöng Vitellias parti och hon är kanske mest känd för sin medverkan tidigare i Rufus Wainrights första opera, Prima Donna som Marie. Föreställningen finns för övrigt fortfarande att se på OPERAVISION.

Adrian Angelico gestaltar Sesto och det gör han på ett sådant sätt att han framstår som föreställningens egentliga stjärna. Han har ju också sjungit på Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan och medverkat i Birgit Nilsson sammanhang ute på Bjärehalvön.

I övriga roller medverkar Ingeborg Gillebo som Annio och Servilia sjöngs av Fröy Hovland Holtbakk. Hon är för övrigt utbildad på Operaakademiet i Köpenhamn så henne har jag tidigare upplevt som Fiordiligi i Mozarts Cosi fan tutte och Frasquita i Bizet´s Carmen på Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Christian Valle sjunger Publio´s parti på ett imponerande sätt och han är en helt ny bekantskap för mig.

Scenografi är enkel och helt anpassad till Corona-situationen, men det fungerar helt utmärkt och ger möjlighetheten att njuta direkt av de alldeles utmärkta vokala prestationerna.

Musikaliskt ger dirigenten, Edward Gardner tillsammans med Bergen Filharmoniske Orkester  och Edward Grieg Kor ett fullödigt musikaliskt intryck, ja det är faktiskt en av föreställningens absoluta höjdpunkter i La clemenza di Tito eller Titus.

Betyget blir sex stjärnor av sex möjliga…

Konstnärligt team

Dirigent: Edward Gardner, Regissör: Rodula Gaitanou,_Cordelia Chisholm,_Simon Corder och Ivar Sjörestad,_Håkon Matti Strede

Medverkande

Beate Mordal: Vitellia, Bror Magnus Tödenäs: Titus, Adrian Angelico: Sesto, Ingeborg Gillebo: Annio, Fröy Hovland Holtbakk: Servilia, Christian Valle: Publio

Läs mer

Titus med unga norska sångare på Youtube