Tjajkovskijs sista opera spelas på Kungliga Operan

Foto: Danmarks Radio DR)

Jolanta, Tjajkovskijs sista opera, skrevs då tonsättaren stod på höjden av sin skapande förmåga. Det är en opera fylld av mystik, dramatiska effekter och stark lyskraft. Jolanta är en samproduktion med Helikon Opera i Moskva och har premiär på Kungliga Operan den 25 april 2020.

Peter Tjajkovskij

 

I operor som Eugen Onegin och Spader dam visade Tjajkovskij sitt mästerskap med att kombinera svepande, romantiska klanger med en direkt och lättillgänglig musik som etsar sig fast hos lyssnaren. Samtidigt går en känsla av besatt inlevelse och huvudpersonernas utanförskap igen i operorna. Allt detta gäller inte minst för tonsättarens sista opera, Jolanta.

I centum för handlingen står den blinda prinsessan Jolanta. Men hennes blindhet är en väl förborgad hemlighet som t o m riskerar att starta ett krig. Jolanta står nu inför sitt livs val: ett fortsatt liv som det är, eller ett liv hon aldrig tidigare upplevt.

Birgitta Svendén, operachef:

– Att ha varit blind sen födseln och plötsligt få möjlighet att se måste vara en enorm utmaning. Ser världen verkligen ut som du föreställt dig den? Den man som nyss berättat att han älskar dig – vem är han, hur ser han ut? Dessa frågor måste Jolanta besvara och därmed fatta ett stort beslut om hon vill ta emot hjälpen att kunna se resten av sitt liv.

Jolanta hade urpremiär i S:t Petersburg 1892 och svensk premiär på Kungliga Operan 1893

Musik Peter Tjajkovskij
Text Modest Tjajkovskij efter pjäsen “Kung Renés dotter” av Henrik Hertz
Regi Sergej Novikov
Scenografi Aleksandr Kupalyan, Gleb Muhametlatypov
Kostym Mariya Vysotskaya
Ljus Denis Enyukov

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett.