Tolvskillingsoperan musikalisk upplevelse 2019

Tolvskillingsoperan musikalisk upplevelse 2019 Foto:Mats Bäcker

Det var planerat att jag som vanligt skulle se höstens premiär på Folkoperan, men det blev inte av på grund av olika personliga skäl. Men i samband med premiären  på Schrekers Der ferne Klang på Kungliga Operan blev det möjligt att se eftermiddagsföreställningen dagen efter. På så sätt hann jag hem med sista  tåget på söndagskvällen.

Tolvskillingsoperan musikalisk upplevelse 2019

Det blev en mycket bättre upplevelse än jag hade förväntat mig egentligen. Det började direkt med att jag och andra hälsades välkommen av medlemmar ur ensemblen direkt i dörröppningen.

Det var högt tryck från första början och redan i samband med att jag lämnade in min väska och överrock i garderoben  blev jag informerad om att jag skulle köpa tolvskillingar för att kunna betala förfriskningar i pausen.

Det var glammigt stojigt och rökigt i foajén innan vi steg in i salongen. Redan på scen kunde  man med hjälp av de inväxlade tolvskillingarna inköpa drycker enligt önskemål.

Mycket aktiviteter innan föreställningen kom i gång, vilket fick mig att undra om föreställningen var så medioker att  vi behövde  förberedas och underhållas innan föreställningen började?

Det kan jag direkt konstatera att så var inte fallet! Det blev en fin upplevelse även om det kanske inte hade så mycket med en traditionell operaföreställning att göra.

Att kalla Tolvskillingsoperan  eller dess föregångare, Tiggarens opera, för opera tycker jag kanske är att ta i. För min del handlar det nog mer om att parodiera opera än att kalla Tolvskillingsoperan för opera trots sitt namn.

Föreställningen är ett samarbete mellan Kulturhusets Stadsteatern och Folkoperan och det tror jag passar föreställningen helt  perfekt. Speciellt eftersom musiken är allt annat än operamässig, men också  attde kabarémässiga inslagen kombineras med talsjungande skådespelare ,dansare och andra artister.

Musikaliskt blev det en fin, om än med en ovanlig sättning, men dirigenten Marit Strindlund  hanterade det musikaliska framförandet tillsammans med orkestern på ett helt utmärkt sätt.

Ett par medlemmar ur ensemblen imponerade och då tänker jag på Maja Rung som gestaltar Polly Peachum och Peter Gardiner som gestaltar flera olika roller helt utmärkt.

I rollen som Macheath imponerar Fredrik  Lycke vokalt och med en scenisk färdighet som var imponerande

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag  de olika sångnumren som de tre operasångarna, Karolina Blixt, Sanna Gibbs och Richard Hamrin  levererar.

Karolina Blixt gör en fin vokal insats och hennes gestaltning  som Ms Peachum får mig att tänka på en av damerna som är känd från TV-serien Helt hysteriskt.

Sanna Gibbs svarar för aftonens eleganta höjdtoner och sceniskt är hon bra tillsammans med Maja Rung.

Bäst på plan vokalt och sceniskt är barytonen Richard Hamrin i sitt parti som Jenny och allra bäst är han i Salomosången. Det blev en fascinerande upplevelse att se honom i arbete, vilket var möjligt genom hans klädsel, helt i svart, med nätstrumpor och genomskinlig nättröja.

Tolvskillingsoperan är  en föreställning som jag tycker du borde se  och uppleva själv. Föreställningen spelas  t o m 30 november

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Kurt Weill
Text: Bertold Brecht

Konstnärligt team

Regi: Mellika Melouni Melani
Scenografi och kostym: Alex Tarragüel
Ljus och video: Joonas Tikkanen
Mask och peruk: Johanna Ruben
Koreografi: Tine Matulessy
Dramaturger: Sofia Fredén och Magnus Lindman

Medverkande

Herr Peachum: Sven Ahlström
Fru Peachum: Karolina Blixt
Polly, deras dotter: Maja Rung
Mackie Kniven: Fredrik Lycke
Jenny: Richard Hamrin
Tiger Brown, polischef: Lennart Jähkel
Lucy, hans dotter: Sanna Gibbs
Filch, tiggare, Pastor Kimball , Smith en polis: Peter Gardiner
Falskmyntarmattias: Angelika Prick
Tårpilswalter: Sofia Södergård
Fingerkroksjakob: Malin Ehlin
Robert med sågen: Lidia Bäck
Jimmie: Linn Oscarsson
Ede: Andreas Hammarström
Lidia Bäck, Malin Ehlin, Linn Oscarsson
Tiggare/poliser: Magnus Bergström,Johan Carlqvist
Flickan:
Folkoperans orkester
Gästande körer
Gränslösa röster
Hägersten A Cappella
Hägerstens Kammarkör
Kammarkören Cantare
Mäster Olofskören
Orninakören
Plica Vocalis
Södertälje Kammarkör
Triangelkören

Läs mer

Operalogg