Tosca i en fullsatt S:t Nicolai-kyrka i Trelleborg

Tosca i S:t Nicolai

Tosca i en fullsatt S:t Nicolai-kyrka i Trelleborg

Operapremiär på Tosca i S:t Nicolai kyrka i Trelleborg

Musik: Giacomo Puccini|Libretto: Luigi Illica och Giuseppe Giacosa efter ett skådespel av Victorien Sardou

Tosca: Eva Rydén

Cavaradossi: Patrik Forsman

Scarpia: Per Anders Hedlund

Angelotti m fl roller: Christian Brage

Vid pianot: Danijel Pogarcic

Operapremiären på EUStars version av Tosca i en fullsatt S:t Nicolai-kyrka i Trelleborg blev en stor framgång!

I går (31/7) var det premiärdags för den efterlängtade premiären på Giacomo Puccini´s ”Tosca” i S:t Nicolai-kyrkan i centrala Trelleborg, med Eva Rydén som Floria Tosca.

Uppsättningen var genom att den uppfördes i ett kyrkorum naturligtvis anpassad till dessa förutsättningar, men man hade lyckats väl med att använda sig av tillgängliga utrymmen. Det var en något förkortad version, men det är ju inte nödvändigt att ha med sig en kör eller exekutionspatrull och då föll ju herdegossen också bort.

För de som hade kommit i god tid fick belöning i form av utmärkta platser, vilket skapade en fantastisk närhet till sångarna, men på akustiken var det inget fel så även om de som satt långt bak kunde njuta av den underbara dramatiska musiken framförd av Danijel Pogarcic på flygeln.

Att lyssna på musiken på detta sätt ger ett helt annat intryck än när du befinner dig i ett operahus med allt från 28 musiker i diket upp till ett hundratal. En stor musikalisk upplevelse!

På sångarprestationerna kan man absolut inte klaga på, men jag tänkte många positiva tankar när jag tänkte på Christian Brage som hade att hålla reda på flera olika roller som ovanpå på allting även krävde olika klädbyten, men han klarade sig alldeles utmärkt.

Cavaradossi sjöngs av Patrik Forsman som till vardags sjunger i Malmö Operakör. Han hade en mycket fin tenorstämma som bar honom igenom föreställningen och utöver sin röst gjorde han dessutom ett säkert sceniskt framförande, som lyfte fram partiet.

Scarpia sjöngs av Per Anders Hedlund, som till vardags sjunger i operakören på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Han besatt en kraftfull stämma som ibland låg närmare basbaryton hållet och även han lyckades väl med sin prestation såväl sceniskt som sångligt.

Trots mycket goda prestationer på alla händer och fötter så måste jag ju ändå få konstatera att kvällens största behållning utgjordes av Eva Rydéns magnifika insats som Floria Tosca, men det är ju precis som det skall vara.

Det var ju inte första gången som jag lyssnade på Eva Rydén, men det var första gången i en stort operaparti, men senast upplevde jag henne i Minneskonserten på Birgit Nilsson´s föräldrahem i Västra Karup och den upplevelsen har jag skrivit om i ett tidigare inlägg, som du hittar här.

För mig kändes det precis som om det var just Tosca som sjung i går kväll dvs så som jag föreställer mig att Giacomo Puccini skulle ha önskat det! Det kändes som Eva Rydén gav begreppet dramatisk sopran ett helt nytt ansikte. Denna sommarafton stämde allting och det var en ren njutning att lyssna på Eva´s version av Tosca och då inte minst det sceniska utspelet som var oerhört nyanserat och en helt fantastisk upplevelse. Även om Eva var helt lysande i till exempel ”Tosca´s Bön”, så visade hon också att hon fungerade väl tillsammans med såväl Cavaradossi och Scarpia och både sceniskt och sångligt.

Det var en absolut fröjd att njuta av då det handlade om skönsång på allra högsta nivå och vid flera tillfällen kändes det som rysningar längs ryggraden, vilket skall förstås som högsta möjliga beröm.

Nu när jag har upplevt Eva Rydén i ett operaparti som är väl ägnat åt hennes stämma och passar henne som hand i handsken återstår det nu bara att vi alla får möjlighet att uppleva henne i hennes drömroll, ”Turandot” i Puccini´s sista verk på ett operahus i vår närhet dvs Malmö Opera, men det går självfallet också alldeles utmärkt om detta sker på DKT – Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Även andra operahus är välkomna med anbud.

Tyvärr ges uppsättningen endast två gånger till och i morgon torsdag (2/8) är det S:t Nicolai-kyrkan i Halmstad som står i tur och den 9 augusti är det dags för Högbo kyrka i Sandviken. Har du möjlighet så missa inte detta tillfälle till en stor operaupplevelse!

Recensioner

Poplight

Arbetarbladet

Relaterade artiklar

Gefle Dagblad

Related posts