Tosca med Skånska Operan 2013 synopsis

Tosca med Skånska Operan i Ystad 2009

Parallellt med komponerandet gjorde Puccini resor till bland annat Paris där han träffade Sardou och till Rom för att se platserna där handlingen utspelade sig. Han började också intressera sig för karakteristiska enskildheter, som skulle kunna bidra till en autentisk miljö och atmosfär.

Tosca med Skånska Operan 2013 synopsis

Han vände sig därför till en bekant i Rom, för att till första aktens final få den exakta melodin till det gregorianska Te Deum som brukades i den romersk-katolska kyrkan. Han ville också få reda på hur Peterskyrkans stora klocka, “Campone”, var stämd (en uppskattning visade att det rörde sig om ett ungefärligt lågt “E”). Puccini lät sig inte nöja med detta, utan begav sig själv till Rom för att personligen studera klockringningen runt Castel Sant’Angelo.

De här intrycken gav sig till känna i inledningsmusiken till tredje akten, där den lyriska skildringen av sommargryningens inbrott blir en nostalgisk kontrast till den tragedi som skall följa. Under de sista månaderna av tonsättningsarbetet kom Puccini på idén att även infoga en herdegosses sorgliga folkvisa (“Io de sospiri”) i den här scenen.

Men han gav inte sina librettister i uppdrag att skriva texten till den här visa, utan vände sig istället till en lokal romersk författare, Luigi Zanasso, för att därigenom få en folklig text på kampanisk dialekt.

Akt I

För inte allt för länge sedan, i ett annat land.

Platsen är huvudstadens stora katedral. Angelotti kommer inrusande. Han är en politisk fånge som rymt från stadens fängelse. Hans syster har gömt en nyckel till ett av kapellen. Han gömmer sig där.

Kyrkvaktmästaren kommer stressad in. Han finner förvånat att Cavaradossi, konstnären, inte är på plats. Inte heller har han rört maten som ställts fram åt honom.Cavaradossi kommer in för att fortsätta arbetet med den stora Madonnabild han fått i uppdrag att måla. Kyrkvaktmästaren noterar att Madonnan i hans målning är väldigt lik en flicka som brukar komma och be i kyrkan och Cavaradossi erkänner att hon, om än helt ovetande, fått stå modell. Han jämför med en bild på sin älskade Tosca och konstaterar att det finns lite av båda i bilden. Kyrkvaktmästaren ondgör sig över Cavaradossis hädiska beteende.

Just som kyrkovaktmästaren gått kommer Angelotti fram från sitt gömställe. Han känner igen sin vän Cavaradossi och de hälsar glatt på varandra. Cavaradossi erbjuder sig att hjälpa frihetskämpen undan den onde polismästaren Scarpia. Just som de två männen planerar Angelottis flykt hör de en röst som kallar på Cavaradossi. Snabbt får Angelotti åter gömma sig i kapellet och han får matkorgen med sig.

Tosca, en uppburen och självcentrerad sångerska tilllika Cavaradossis älskarinna, kommer in. Hon har kommit till kyrkan för att be och bestämma möte med Cavaradossi – eller är det bara för att stilla sitt svartsjukasinne? De bestämmer att de ska mötas i Cavaradossisalla efter hennes konsert på kvällen.

När hon gått komner Angelotti åter fram och Cavaradossi säger åt honom att vänta i villan till natten, sen kan han fly över gränsen.Han får veta att det finns ett hemligt rum halvägs ner i brunnen som han kan gömma sig i om det skulle bli nödvändigt. Just som han ska gå ljuder kanonskott, ett tecken på att Angelottis flykt har upptäckts. De ger sig av tillsammans.

Strax därpå kommer Scarpia med sina mannar. Han sätter sin närmsta man, Spoletta, på att söka igenom kyrkan.Logiken säger att de ska börja med Markisinnan Attavantis kapell, eftersom hon är syster till Angelotti. De hittar en solfjäder med Attavantis märke och finner matkorgen tom. Scarpia ser också att Madonnabilden liknar Attavanti (det är hon som kommit och bett!) och när han får veta att det är Cavaradossi som målar tror han sig förstå hur det ligger till. Tosca återvänder strax därpå och han lägger fram “bevis” på att hennes Cavaradossi är otrogen.Ursinnig av svartsjuka rusar Tosca ut ur kyrkan och Spoletta ges ordern att följa efter henne.

Akt II

Scarpia kontor

Scarpia väntar på nyheter om jakten på Angelotti och Cavaradossi. Han beslutar att skicka efter Tosca och strax därpå kommer Spoletta och berättar att de inte hittat Angelotti, men arresterat Cavaradossi. Han tas in för förhör, men nekar till allt Scarpia säger.

Tosca kommer och Cavaradossi lyckas varna henne från att säga något innan han förs till tortyrkammaren.

Medan man hör Cavaradossis skrik berättar Scarpia vad som sker och att bara Tosca kan rädda honom, genom att berätta var Angelotti är. Hon står emot ett tag, men berättar sedan. Cavaradossi släpas in och Scarpia skickar iväg Spoletta för att leta efter Angelotti i brunnen. Cavaadossi förbannar Toscas svek när nyheten om rebellerna seger når dem. Det ger Cavaradossi ny kraft och han förutspår slutet för Scarpia.

När Cavaradossi förts ut, till sin avrättning, erbjuder Scarpia stilla Tosca ett glas vin och möjligheten att rädda honom. Allt det kostar är hennes kärlek. Spoletta kommer och berättar att Angelotti tagit sitt liv, men att allt är klart för Cavaradossis avrättning.Tosca ger upp och går med på Scarpias krav. Han berättar att de inte bara kan släppa Cavaradossi utan ska genomföra en falsk avrättning, vilket han ger order om med orden:” som vi gjorde med greve Palmieri”.

Ensamma igen skriver Scarpia ett brev som ger Tosca och Cavaradossi fri lejd ur landet. När brevet är färdigt sticker Tosca en kniv i Scarpia som dör.

Arkebuseringsplattan

Cavaradossi står ensam och väntar på sin avrättning. Tosca anländer med Spoletta. Hon visar passersedeln och berättar att Scarpia är död. Hon förklarar vidare att han ska avrättas på låtsas och på så sätt komma undan. Motvilligt ställer han sig på plats och skotten smäller. När Spoletta och soldaterna gått ligger Cavaradossi död kvar.Tbsca inser att Scarpia lurat dem! Rop hörs och Spoletta och soldaterna återvänder. Scarpias död har upptäckts.

Tosca vägrar låta sig arresteras utan går mot soldaterna, som skärrade skjuter henne.

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini Text: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica, efter ett skådespel av Sardou

Libretto

‘Mer att läsa

Om Giacomo Puccini