Tosca och Lohengrin ett fantastiskt veckoslut !

Tosca på Malmö Konserthus

Tosca och Lohengrin ett fantastiskt veckoslut !

Det började direkt på fredagskvällen när jag var iväg och lyssnade på Tosca på Malmö konserthus. Som Tosca hördes Erika Sunnergårdh och Tito Beltran sjöng målaren Cavaradossi och Scarpia sjöngs av Nikolaj Putilin. Orkestern leddes av Markus Lehtinen.

Det var en helt fantastisk afton främst beroende på Erika Sunnegård. Hennes tolkning av Vissi d´arte var kvällens absoluta höjdpunkt, men även orkestern spelade som aldrig förr och till helheten bidrog även de andra sångarna, ingen nämnd ingen glömd. Men Tito Beltran gjorde mycket bra ifrån sig. Jag tycker mycket om hans röst.

Sven Kristerson leddes oss genom operan på ett ypperligt sätt och körerna Malmö kammarkör och Lunds Domkyrkas Gosskör får också med beröm godkänd. Var det inget som fattades, jo om rättvisan skall fram så var det sceniska aningen tramsigt, men det är nog ingen enkel uppgift att klara den uppgiften på det begränsade utrymmet som fanns tillhands.
När musiken tystnade så bröt ovationerna lös, 1300 personer reste sig som på en given signal och det var en härlig känsla att vara med om att så reservationslöst hylla insatserna av alla medverkande.
Fler sådana kvällar behövs!

Lohengrin på Operaen

På söndagseftermiddagen var det så dags att se Lohengrin på Den Kongelige opera i “Dronningens  By”. Den här gången kom jag iväg med andan i halsen och när jag kom till Christianshavn metro-station så fick jag inte plats på 66:an. Det blev istället en rask promenad till operahuset dit jag anlände några minuter före klockan tre. Men jag hade inte behövt jäkta för föreställningen kom inte i gång förrän kvart över fyra på grund av tekniska bekymmer med ridån. Operachefen bjöd på ett glas vin så vi höll oss relativt lugna. Det var endast en handfull personer som valde att lämna tillbaka sina biljetter. Det skulle jag kanske också ha gjort, egentligen.

Musiken är som vanligt helt fantastisk, även om jag personligen tycker bättre om Nibelungens ring och särskilt Valkyrian. Nu några dagar senare funderar jag fortfarande på vad jag tyckte om föreställningen.

Handlingen hade regissören förlagt till en skolsal. Titelrollen sjöngs av Johnny van Hal och Elsa av Ann Petersen. Ortrud sjöngs av Susanne Resmark och Friedrich av Telramund av Kjeld Christoffersen. Föreställningen dirigerades av Friedemann Layer, en för mig helt okänd dirigent. Den största besvikelsen var utan tvekan Inga Nielsen och den bästa prestationen svarade Susanne Resmark för, utan tvekan. Jag var även lite frågande till Johnny van Hal, men han hade kanske en dålig dag.Dessutom är jag inte helt säker på att jag uppskattade regissören, Peter Konwitschny´s upplägg. Jag tycker nog bättre om det traditionella upplägget, men då kanske inte det kommer så många nya människor till operahusen och det är ju inte heller särskilt bra.

Som helhet var det i alla fall ett fantastiskt veckoslut.

Lohengrin på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis
Lohengrin på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn 

Related posts

Kommentera