Tosca synopsis

Tosca synopsis Tosca med Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis

Den politiske fange Cesare Angelotti er flygtet fra fængslet i Engelsborg. Hans søster, den smukke markisinde Attavanti, har skjult en nøgle til familiens private kapel i Sankt Andreas-kirken, og Angelotti låser sig ind. Sakristanen dukker op – han tror, at det er kunstmaleren Mario Cavaradossi han har hört.

Tosca synopsis

Cavaradossi er ved at male et madonnabillede i kirken, og han har malet det som et portræt af markisinde Attavanti, som i de seneste dage har tilbragt en del tid i kirken. Maleren sammenligner portrættet med billedet, han har med sig af sin elskede,den berömte sangerinde Floria Tosca.

Akt I

Kyrkan San’t Andrea della Valle

Angelotti, en flygtet politisk fånge, har sogt tilflugt i kirken.Han gemmer sig i Attavanti-familiens kapel, hvor hans soster, fyrstinde Attavanti, har lagt kvindeklaeder til ham. En gammel sakristan udforer sine morgenpligter i kirken, mens maleren Mario Cavaradossi genoptager sit arbejde med et billede af Maria Magdalena. Med sit lyse hår ligner maleriet fyrstinde Attavanti, som Cavaradossi i smug har målet, da hun den foregående dag knaelede til bon i kirken. Mens han maler, filosoferer han över billedets lyse farver i sammenligning med hans elskede, sangerinden Floria Toscas, morke. Sakristanen går, og Angelotti kan give sig til kende överfor sin ven og ligesindede, Cavaradossi, som lover at hjaelpe ham med flugten.

Da Tosca kommer til kirken, må Angelotti igen skjule sig. Tosca, som har hört stemmer, sporger jaloux Cavaradossi, hvem han har tält med, og da hun ser fyrstinde Attavantis traek på maleriet, raser hendes skinsyge. Det lykkes Cavaradossi at berolige hende, og de to skilles som elskende med forventninger om et romantisk staevnemode samme aften – hvis bare han lover at male ojnene på billedet morke. Da hun går,viser Angelotti sig igen for at indvie Cavaradossi i sine flugtplaner. I det samme lyder et kanonskud: Angelottis flugt er opdaget, og de to maend flygter til Cavaradossis villa.

Sakristanen kommer tilbage fulgt af kirkekoret, som forbereder kirkens fejring af en forventet sejr över Napoleon. Politichefen Scarpia kommer med sine maend for at lede efter Angelotti, men finder kun fyrstinde Attavantis vifte. Scarpia mistaenker Cavaradossi for at vaere medskyldig i flugten og beslutter sig for at vaekke Toscas skinsyge for at ramme ham. Da Tosca kommer tilbage for at fortaelle Cavaradossi, at hun samme aften er nodt til at synge en sejrskoncert, viser Scarpia hende viften, og rasende lober hun for at gribe sin elskede på fersk gerning. Scarpia sender sin spion Spoletta efter hende for at finde Cavaradossis og dermed Angelottis skjulested.

2. akt

Palazzo Farnese

Hos Scarpia höres i det fjerne tonerne fra sejrskoncerten, hvor også divaen Floria Tosca skal optraede. Scarpia har fanget Cavaradossi og forhorer ham, men Cavaradossi benaegter alle beskyldninger. Scarpia sender bud efter Tosca, men også hun benaegter.

Da Cavaradossi skriger af smerte under tortur, kan Tosca ikke aengere modstå og afslorer Angelottis skjulested. Scarpia läder brutalt Cavaradossi vide, at Tosca har robet hemmeligheden. Da der samtidig kommer besked om, at Napoleon ikke har tabt men vundet, kan Cavaradossi ikke skjule sin glaede og bryder ud i tnumf. Scarpia dommer ham straks til döden.

Det er nu overladt til Tosca at forhandle om sin elskers liv. Scarpia lover at skåne ham, hvis Tosca til gengaeld lover at give sig hen til ham. Tosca accepterer og Scarpia indvilliger i at gennemfore en fingeret henrettelse med löst krudt. Da Scarpia har underskrevet papirerne, der tilkendegiver, at Tosca og Cavaradossi har frit lejde ud af Rom, får Tosca oje på en kniv, og da han vil omfavne hende, stöder hun den i hans bryst.

3. akt

Engelsborg

Mens dagen gryr, föres Cavaradossi til henrettelse. Han venter på döden og begrsder det tabte liv og den tabte kaerlighed. Tosca styrter ind og fortaeller triumferende Cavaradossi, at hun har reddet ham, og at han blöt skal fingere sin dod ved henrettelsen, hvorefter de har frit lejde til at flygte sammen. Soldaterne skyder Cavaradossi, og han falder. Tosca venter, indtil de forlader ham, iler til ham og konstaterer, at Scarpia har narret hende. Da Scarpias politistyrke kommer for at pågribe Tosca for mordet på Scarpia, kaster hun sig i  i döden.

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini Text: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica, efter ett skådespel av Sardou

Premiär

Premiären av Tosca ägde rum i Teatro Costanzi, Rom den 14 januari 1900. Svensk premiär i Stockholm, Operan den 15 februari 1904. Sett föreställningen: 6.3.2013

Libretto

Läs mer