Träskoprinsessan på Malmö Opera- och Musikteater – synopsis

Träskoprinsessan på Malmö Opera- och Musikteater - synopsis

Träskoprinsessan på Malmö Opera- och Musikteater – synopsis

Kompositör och librettister

Musik: Jonas Forsell|Text: Maria Sundqvist

Premiär

Urpremiär på Malmö Opera den 10 februari 2007. Sett föreställningen: 16.2.2007 Malmö Opera-och Musikteater

PROLOG

Pilefrun råder över marken som herr Snipa vill bebygga.För att bryta Pilefruns förtrollning utser han Gabriel att dansa med henne natten lång. En trollpacka kan bara förgöras av solen. När solen går upp finns inget kvar av de dansande. Endast en träsko, som Gabriels flickvän Linnea behåller. Bygget startar.

AKT I

Flera år senare i vimlet vid stadens tågstation byter prinsessan Stella för ett dygn plats med den fattiga flickan Maja. Stella dras snabbt in i stadens vimmel av Alex, Majas bror. På torget uppträder dockspelaren Chaim. Stella följer med en gammal kvinna, Tosan, hem. Herr Snipa kommer för att kräva Tosan på hyran och bråk uppstår. Alex dyker upp och räddar sin syster. Han inser då att hon inte är Maja, men vem är hon? Under natten får Stella besök av spöket Gabriel, som kräver hämnd på Snipa. Han vill att Stella skall hjälpa honom och ger henne den träsko han fick med sig in i döden och uppmanar henne att finna den andra.

AKT II

Stella överlägger med sig själv efter nattens mardröm – hämnas eller inte? Hon börjar leta efter någon som bara har en träsko. Det visar sig vara många. Eftersom Alex inte har pengar till hyran, blir han spöstraffad av Snipa. Stella förstår att den gamla Tosan egentligen är Linnea. Nu får Stella den andra träskon. När Stella har båda skorna, förvandlas Snipa till råtta och försvinner. Råttan har dock hunnit skada Chaim dödligt och innan han dör överlämnar han sina dockor till Stella. När det är dags för Stella och Maja att återta sina rätta liv dyker Maja aldrig upp. Med sina dockor går Stella sitt nya liv till mötes.

 IMG_0099

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts