Tristan och Isolde avslutar säsongen – Operaen

Tristan and Isolde at Danish Royal Opera Operaen - synopsis
Tristan and Isolde at Danish Royal Opera Operaen - synopsis
Tristan and Isolde at Danish Royal Opera Operaen – synopsis

Tristan och Isolde avslutar säsongen – Operaen

I söndags eftermiddag var det så dags för säsongsfinalen på Den Kongelige Opera. Det var en föreställning av Wagners Tristan och Isolde som skulle avsluta säsongen.

Jag såg Tristan och Isolde första gången på samma scen för ett tiotal år sedan och jag minns fortfarande att det var en förfärligt tråkig uppsättning och jag tänkte att visserligen är jag mycket förtjust i den wagnerska musiken, men med undantag av just Tristan och Isolde. Jag är inte helt säker på grunden till mitt ställningstagande, men detta minns jag tydligen särskilt väl eftersom mina operavänner unisont framhöll att just Tristan och Isolde var hans bästa verk och några tvekade inte att påstå att det är världens bästa opera.

För något år sedan såg jag Tristan och Isolde i en uppsättning från Glyndebourne Opera Festival, med bl.a. Nina Stemme som Isolde och tyckte att det var en alldeles utmärkt uppsättning, men egentligen upptäckte jag operan när jag åkte Transsibiriska järnvägen t o r förra året. Resan till Kina tog mer än sju dygn, men hemresan var lite kortare, men det fanns ju kort om tid att bekanta sig med verket. Det gjorde jag. Det var nog då som jag slutligen fastnade för operan. Jag lyssnade på ouvertyren så ofta jag kunde och därmed var jag fast.

I november förra året såg jag tillsammans med min gode operavän J stockholmsoperans version med Nina Stemme som Isolde och Lars Cleveman som Tristan. Det var en utmärkt kombination och scenografin var också alldeles utmärkt. En riktig höjdareföreställning precis som det skall vara när man går på opera!

I början av maj började jag titta på utsändningar från Metropolitan Opera i New York och i början av förra veckan såg jag en föreställning med Deborah Voigt som Isolde och det var en fantastisk upplevelse och det är en uppsättning jag kommer att återvända till då och då.

Egentligen hade jag tänkt att se Tristan och Isolde på SF-bio i tisdags, men på grund av att SF-bio inte hade full koll på sitt utbud blev det inget av det besöket. När jag kom till Royal i Malmö fick jag besked om att föreställningen skulle gå på bion nästa söndag. När jag kom hem konstaterade jag att Tristan och Isolde gick på en bio i Lund, men då var det ju redan för sent att hinna till Lund. La Scalas version med Daniel Barenboim fick jag aldrig tillfälle att uppleva. Tyvärr.

I söndags fick jag i alla fall se Tristan och Isolde på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Uppsättningen var regisserad av en tidigare Tristan nämligen Stig Fogh Andersen, han som sjöng Tristan första gången jag såg Tristan och Isolde. Isolde sjungs av Iréne Theorin, Tristan av Johnny van Hal, Brangäne av Randi Stene, och Kurwenal av John Lundgren. Nästan idel svenskar alltså. Det var en alldeles utmärkt föreställning, men inte fullt i klass med Metropolitan Operans version. Det enda tråkiga var att jag var ganska trött på att orkestern spelade för högt och scenografin var jag inte heller särskilt förtjust i, speciellt som det genomgående var samma scenografi föreställningen genom. Sångarinsatserna var överlag goda även om jag tyckte att Tristan var lite svag i konturerna, men när han sjöng tillsammans med sin Isolde hade jag inga klagomål. Tvärtom.

Bäst på plan tyckte jag annars att John Lundgren i sin roll som Kurwenal var och allra bäst var Iréne Theorin. Hon sjöng operans avslutningsaria ”Liebestod” genom att gå ut en bit från den egentliga scenen, och det blev fantastiskt effektfullt. Hon fick stående ovationer för den prestationen och det var mycket välförtjänt och det är sannerligen inget som händer varje kväll på operan, men när det sker är det desto roligare.

Nu dröjer det till 10 juli innan det är dags för nästa operaföreställning och det blir Orfeus på Valdemarviksoperan och dagen efter skall jag se Italienskan i Alger på Läckö Slottsopera. Sedan blir det inget operabesök förrän i mitten av september då jag skall se Tjajkovskijs Eugen Onegin på Den Kongelige Opera om jag får förnya mitt abbonnemang för nästa säsong. Det kan man tyvärr inte var säker på, men det vet jag ju förmodligen under juli månad. Intressant

Related posts

Kommentera