Tristan och Isolde på Den Norske Opera i Oslo – synopsis

Tristan och Isolde på Den Norske Opera i Oslo - synopsis

Tristan och Isolde på Den Norske Opera i Oslo – synopsis

Kompositör och librettister

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta librettot till Tristan och Isolde eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller or/ RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Nationaltheatret i München 10 juni 1865 den 28 augusti 1867. Sett föreställningen den 4 mars 2012 på NasjonalOperaen i Oslo

Forhistorien

Nogle år tidligere har den irske prinsesse Isolde fundet en hårdt såret mand, Tristan, på stranden. Trods instinktiv modstand hjælper hun ham og får med sin troldkyndighed lægt hans sår. Senere finder hun ud af, at netop denne mand – som kalder sig Tantris – har dræbt hendes forlovede Morold i tvekamp. Hun løfter et sværd for at dræbe Tristan, men et blik fra ham åbner en afgrund af følelser mellem dem. Tristan rejser helbredt derfra, og Isolde afventer hans tilbagekomst. Han kommer tilbage for at hente hende – men på en andens vegne. Tristan er kong Markes mest trofaste mand, og efter eget ønske er han rejst som bedstemand fra Cornwall til Irland for at hente Isolde, der nu skal være kongens brud. Marke kender ikke forhistorien, og Tristan formår ikke at fortælle den. Isolde er rasende over at blive behandlet som krigsbytte, og Tristan er blevet gidsel for sin egen stolthed.

1. akt

Skibet, som skal føre Isolde fra Irland til Cornwall, nærmer sig sit bestemmelsessted. En sømand synger en vise, som Isolde opfatter som hån. Hun vil se Tristan, men han undslår sig. Isolde fortæller sin rejseledsagerske Brangäne forhistorien og bestemmer, at hun og Tristan skal drikke den dødsdrik, som hendes troldkyndige mor har givet hende med blandt andre drikke, herunder en kærlighedsdrik. Tristans væbner Kurwenal beder Isolde gøre sig klar til landgang, men hun forlanger at se Tristan. Han forsvarer sig forgæves mod hendes anklager om bedrag. Brangäne byder parret en drik, som de begge tror vil medføre døden, men i stedet får alle deres sande følelser til at flamme op. Mens sømæn de ne synger en hyldestsang til Marke, som er kommet for at modtage sin brud, er Tristan og Isolde prisgivet deres umulige kærlighed.

2. akt

Isolde har gjort dybt indtryk på kongen, men også på Tristans ven Melot, som holder øje med de hemmeligt elskende. Melot lufter sin mistanke for Marke, og der arrangeres en natlig jagt, hvis planlagte bytte er Tristan. De elskende mø – des i slotshavens mørke, da jægernes hornsignaler er døet bort. Brangäne skal holde vagt under stævnemødet, som hun fornemmer vil ende fatalt. Tristan og Isolde priser natten, som favner deres kærlighed – i modsætning til dagslyset, som fremkalder løgn og forstillelse. Begge er klar over, at deres kærlighed er dødsdømt i lysets rige, men stoler på at kærligheden mellem dem vil bestå og blomstre hinsides døden. Brangäne når ikke at advare parret, før Melot fører kongens følge til åstedet. Marke bliver fortvivlet, og Tristan kan ikke forklare sit troskabssvigt. Isolde lover at følge Tristan, hvor han end vil gå. Melot udfordrer Tristan, der fingerer en duel, men med overlæg lader sig ramme af Melots spyd.

3. akt

Kurwenal har bragt Tristan tilbage til slægtsborgen Kareol i Bretagne, hvor han ligger bevidstløs. En hyrde spiller en klagesang og spørger til Tristan. Kurwenal forklarer, at der kun er ét håb, nemlig at det skib, hyrden skal spejde efter, vil bringe Isolde til Kareol. Kun hun kan helbrede Tristan, og Kurwenal har sendt bud efter hende. Hyrden genoptager klage sangen, som vækker Tristan. Han er forvildet og fortvivler over at være tilbage i lysets og løgnens verden. Da Kurwenal fortæller, at Isolde er på vej, gribes Tristan af begejstrede feberfantasier, men indser at tiden endnu ikke er inde. Hyrdens klagesang minder ham om tabet af forældrene og den dødslængsel, der har fulgt ham lige til mødet med Isolde.

Hyrden istemmer en jubelfanfare: Båden med Isolde ankommer. Mens hun haster op mod borgen, sønderriver Tristan i febervildelse sin forbinding. Han synker død om, da Isolde ankommer. Hun fortæller fortvivlet, at hun er kommet for at dø med ham. Endnu en båd ankommer – med Melot, Brangäne og Marke. Brangäne har fortalt Marke forhistorien, og han vil nu tilgive Tristan og lade de elskende få hinanden. Kurwenal misforstår situationen som et angreb, dræber Melot, men falder selv og udånder ved Tristans side. Marke begræder alle de forgæves døde, men Isolde besynger sin elskede og følger ham forklaret ind i nattens forløsende rige.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts