Tristan och Isolde på Kungliga operan

I fredagskväll var det dags för denna operaresas höjdpunkt, nämligen Tristan och Isolde på kungliga operan. Jag var som vanligt där med min vän J och det här blev utan tvekan den bästa föreställning som vi har sett tillsammans möjligen med undantag av Valkyrian tidigare i år på samma scen.

Det skall också sägas att jag har sett Tristan och Isolde ett par gånger tidigare nu senast tv-versionen från Glyndebourne för några veckor sedan. Dessutom såg jag Köpenhamnsoperans uppsättning för ett antal år sedan. Jag minns att jag då tänkte att jag tyckte om det mesta som Richard Wagner har skrivit, dock inte Tristan och Isolde. I samband med min resa med transibiriska järnvägen t o r hade jag dock rikliga tillfällen att lyssna in mig på verket. Numera är jag överens med många andra att detta är ett fantastiskt verk. De första femton minterna är helt bedövande vackert.

Tillbaka till föreställningen, Isolde sjöngs av Nina Stemme och Tristan av Lars Cleveman, kung Marke av Lennart Forsén, Brangäne av Marianne Eklöf, Kurwenal av Gunnar Lundberg och Niklas Björling Rygert hade ett par roller. Dessutom medverkade Ulrik Qvale och Mikael Axelsson.

Orkestern dirigerades av Gregor Bühl på ett överdådigt sätt. Helt fantastisk och när föreställningen var slut efter fyra timmar och fyrtiofem minuter ville vi bara höra mer.

Scenografin var utomordentligt fin, även detta bland det bästa som jag har sett iallafall på en svensk operascen.

Ja, fredagskvällen var som man önskar att varje kväll på operan skall vara – fantastiskt. Föreställningen etmöjliga poäng och lite till. Än finns det möjlighet att se föreställningen – så passa på tillfället.