Trojanerna – från Metropolitan Opera till FHP

Trojanerna från Metropolitan Opera - synopsis
Trojanerna – från Metropolitan Opera till FHP

Trojanerna – från Metropolitan Opera till FHP

Trojanerna- Berlioz operamästerverk direkt från Metropolitan Opera till en biograf nära dig

Det trojanska kriget är spelplatsen för en storslagen opera i fem akter, med hyllade sånginsatser av bland andra Susan Graham och Bryan Hymel.

Trojanerna direktsänds till biografer på följande platser med början kl 18:00:

Boxholm, Båstad, Danderyd, Emmaboda, Filipstad, Gusum, Gävle, Göteborg, Haparanda, Helsingborg, Hultsfred, Kallhäll, Kivik, Kumla, Lammhult, Lidköping, Lund, Lycksele, Malmö, Mörrum, Osby, Oskarshamn, Piteå, Sigtuna, Simrishamn, Skoghall, Spånga, Stockholm, Svalöv, Södertälje, Söråker, Tomelilla, Trelleborg, Tumba, Umeå, Västerås, Åseda.

Ungefär var tionde år brukar Metropolitan sätta upp Trojanerna, mästerverket som skapades av Hector Berlioz 1859.

Vänta inte ett decennium med att se den

skriver The Classical Review som beskriver uppsättningen som full av spännande kontraster, med en balett som tolkar Doug Varones omfattande koreografi på ett superbt sätt.

Vid premiären i december förra året fick en av de ledande sångarna, Marcello Giordani, ett ganska svalt mottagande av kritikerna och kom snabbt att ersättas av Bryan Hymel, som fått lysande kritik och rentav ovationer från ensemblen för sin blixtinsats i rollen som Aeneas.

New York Times recensent beskriver Bryan Hymels röst som mörk och muskulös med ett snabbt vibrato. Rollen anses vara en av de största utmaningarna för en tenor eftersom den kombinerar så olika sångstilar, såväl hjältemodiga passager i Wagnersk anda som förfinade lyriska partier i fransk stil, som i kärleksduetten med Dido i akt IV.

Rollen som Aeneas kärlek Dido, Kartagos drottning, görs av Susan Graham, som hyllas som en strålande mezzosopran med överdådigt lockande stämma. Dessutom är hon en erkänd specialist när det gäller att sjunga på franska. Tillsammans med Bryan Hymel gör hon en ömsint tolkning av paret.

Francesca Zambellos hyllade uppsättning från 2003 av Berlioz epos om det trojanska kriget är tillbaka för sin första nypremiär. Fabio Luisi dirigerar ensemblen där Aeneas är hjälten som flyr Trojas ruiner för nya utmaningar i det nordafrikanska kungariket Kartago. Deborah Voigt gör åter rollen som den fördömda trojanska profetissan Cassandra, precis som vid premiären 2003.

Du kan du läsa synopsis/handlingen i Trojanerna på Mogens Operasidor

Produktionsteam

Dirigent: Fabio Luisi

Regissör: Francesca Zambello

Scenografi: Maria Bjørnson

Kostym: Anita Yavich

Ljussättning: James F Ingalls

Koreografi: Doug Varone

I de ledande rollerna:

Deborah Voigt – Cassandra

Susan Graham – Dido

Bryan Hymel – Aeneas

Dwayne Croft – Coroebus

Kwangchul Youn – Narbal

Related posts

Kommentera